RSS
Fix_Left

Berat Badan



Yeah!!!
saya sangat suka hati lah...
kerana berat badan saya sudah turun dari 66 kg ke 62 kg....
sungguh tidak ku sangka...
walaupun masih dalam 60++ tetapi saya sangat teruja kerana saya sudah turun berat badan...
pada hari isnin yang lalu...saya sangat teruja kerana bengkong yang bersaiz 32 sudah senang saya pakai tanpa menarik-narik bengkong itu...
sekali pasang...zap....terus melekat....hahahaha

tips saya??
haha...tips saya adalah anda kena demam...hahahahahaha
apabila anda demam..anda akan tidak berselera untuk makan...juga anda akan sukar untuk tidur....
ditambah pula minggu sebelum ni busy dengan projek....dan presentation....bertambah-tambah la kurang selera makan....

tetapi saya juga bimbang..kerana sekarang selera makan saya sudah kembali seperti sedia kala...
adakah saya akan bertambah berat badan lagi?
oh no...tidak mahulah....
jadi...untuk mengekalkan berat badan yang sedia ada...saya sedang berusaha untuk makan nasi sekali sahaja sehari dengan kuantiti yang sangat sedikit iaitu hanya dua senduk...banyak ke?...saya tak boleh tinggal nasi..kerana nasi itu sudah menjadi rutin makanan saya.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Benar...aku cinta dia

Jika benar dia cintakan aku...apakah perlu aku cintakan dia juga?
Jika benar dia rindu aku...apakah perlu aku rindukan dia juga?
Jika benar dia sayang aku...apakah perlu aku sayang dia juga?

Jika aku tak cinta,tak rindu dan tak sayang dia..dia tak sepatutnya berhenti cintakan aku...

Tapi itu dulu...sekarang aku sudah mula merindui dia........................

Jika benar dia adalah jodohku..tetapkan la pendirian ku untuk memilihnya...
Jika benar dia bukan jodohku..biar la dia pergi tanpa khabar berita.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jalan-jalan sambil menimba ilmu

Pada dua puluh hari bulan tiga dua ribu sepuluh...kami PSSCM UTeM dan PSSCM IKBN telah ke rumah guru utama silat cekak di Kg Kemenseh...
Setibanya kami disana,kami dijamu dengan pelbagai makanan yang lazat-lazat..sampai buncit perut kami..hehehe



dua gambar diatas adalah bangunan silat cekak yang terletak di Sentul..


ahli psscm dan tenaga pengajar utem bergambar bersama Dato' Hj Maideeen dan isteri..



dua gambar diatas adalah bersama kak yam(tenaga pengajar dari kelas utem) dan abg malik(penyelia dari kelas utem) mereka berdua akan berpindah ke kelas lain pulak selepas ini...huhuhu...sedih...T_T
gambar beramai-ramai psscm utem + psscm ikbn


bergambar bersama datin..hihii

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kau Harus Tabah

Ye anda semua harus tabah ye...

Walau apa pun rintangan yang melanda diri kamu...
Kamu harus tabah menerimanya dengan hati yang terbuka...

Aku juga harus tabah...
Semua yang berlaku ini ada hikmahnya...
Dari kecil diri ku diuji...
Ujian ini menandakan Allah sayang kepada kita..

Tidak bermakna yang tidak diuji Allah tak sayang..
Allah sayang semua makhlukNya...

Hari ini aku belajar satu perkara..
Jangan terlalu gopoh membuat keputusan...
Jika kita ditanya sesuatu yang memerlukan keputusan dari kita...
Kita fikir selama 3Hari paling kurang pun..
Selama 3 hari itu kita solat istikharah...
Tanya pendapat dari orang lain..
Then baru kita beritahu keputusan kita...
Sumber ini aku dengar seseorang...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tips Apabila Break Kereta Tidak Berfungsi

kepada pembaca blog aku yang tidak semenggah ini...
aku mahu berkongsi tips bila break kereta kamu tidak berfungsi..

ok..yang pertama-tama sekali adalah....jangan panik..kenapa kita harus jangan panik...yelah..jika kamu panik...mesti macam-macam akan berlaku..jadi tips yang mampu aku bagi sekarang adalah jangan terlalu panik..

kedua adalah..tekan pedal break kaki kamu berulang-ulang kali...hal ini akan dapat memperlahankan kereta kamu walaupun break tidak berfungsi...

yang ketiga...jika break kaki kamu tidak berfungsi..secara automatik anggap break tangan kamu juga tidak berfungsi...jadi tips ke dua adalah jangan menggunakan break tangan. Cuba kamu bayangkan ketika kamu sedang asyik memandu...tiba-tiba kamu mahu menekan break...tetapi break kaki kamu tidak brfungsi...jadi kereta kamu sekarang dalam keadaan sedang bergerak..jika kamu menggunakan break tangan kamu pada masa ini..kereta kamu akan berpusing dan memberikan impak yang lebih teruk...

yang keempat...seeloknya kamu carilah sesuatu yang keras contohnya tiang untuk dilanggar supaya dapat menghentikan kereta kamu dari bergerak...jika kamu sedang menurun bukit,pastinya keadaan kereta kamu sedang bergerak laju dan ini akan menberikan kesan apabila kereta kamu melanggar sesuatu...jadi berbalik kepada tips yang kedua tadi..tekan pedal kereta kamu berulang kali..tekan lepas tekan lepas...jika tiada benda keras dihadapan kamu..langgarlah apa-apa yang membolehkan kenderaan anda berhenti.

yang kelima..matikan enjin kereta kamu setelah kerata kamu sudah berhenti dan panggillah sesiapa yang sepatutnya..hehehe

lagi apa ek??ha...aku pun tak ingat...tips ini aku penah baca kat surat khabar..tapi aku tak ingat la surat khabar apa...dan aku tak ingat ada lagi tips seterusnya atau tidak...aku rasa ini je kot tips yang aku tahu...

jika ada sebarang penambahan tips..sila lah komen dibahagian komen dibawah ini..hehe...

jadi,jagalah kereta atau kenderaan anda dengan baik supaya sebarang kemalangan dapat dielakkan...

sekian,terima kasih...=)


ini adalah hasil jika break anda tidak berfungsi dengan baik...terima la padahnya..hahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Baju Kotor

Hari ini masa kelas latihan baju aku kotor sangat..
apakah tandanye??
tandanya adalah aku berlatih silat la..hehe
dah la baru lepas ujan..ditambah pulak berlatih kat tanah yang berlumpur..
memang cantik la plak uniform aku...
ditambah lagi dengan adegan yang agak dahsyat...
hahaha..ini lucu...sila la gelak..hahahaha
ini rahsia...xboleh cerita...hehehe

balik terus aku basuh baju..
pergh..rajinnye aku..xpenah2 aku rajin macam ni...
hahaha...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Roti dan oat



Bangun pagi2..terus lapor...malam tdi xmakan ape2...huhuhu
Pas mandi semua..
Masak air...
Then buat oat...
Ambik Roti n Jem...
Makan...sambil tulis blog....
hehehhe
Lapar yang xboleh ditahan2...hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Minggu Yang Sangat SIbuk


Minggu ni sangat sibuk dengan projek-projek yang perlu disiapkan
Yang paling penting adalah PSM yang kene present khamis n dengan chapter 4 yang dah siap
Persoalannya sekarang adalah..mampukah aku menyiapkan sebelum khamis ini?
Hahaha..gelak dulu sebelum buat...

Lagi adalah mengenai minit mesyuarat yang perlu disiapkan sebelum jumaat..
Fuh..nasib baik dah siap...(erm...siap la kot)..


Khamis ini juga ada kuiz Multimedia Database..hahaha
Sila la baca chapter 6 sehingga habis ye...

Next week pulak kene present n submit business plan..
Minggu ni kene cari bahan la..
Persediaan tuk present nnti..bile dia tanye ada la bende nak cerita...

Kesimpulannya...akhir-akhir sem ni biasa la....
semua buat lambat...jadi..terima la...hehehe

Sekian,Terima kasih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Malam Ini Tidak Tidur Sehingga Esok


huhu..
malam ni sedang bertungkus lumus menyiapkan sesuatu yang perlu dipresent esok...
hahaha..padan muka aku..sape suh xsiapkan awal2...
siap sedia la menahan ngantuk sehingga esok malam...
malam esok baru boleh tidur...
esok kelas dari pagi sampai petang...
malam ada kelas latihan silat...
pas balik kelas latihan baru leh relex2 sket...
tapi tu pun xleh nak relex sgt...
selasa ada kuiz...
xstudy ape2 pun lagi...huhuhuhu

pengajaran:jgn wat keje last minit...(tapi inilah yang akan terjadi setiap sem)...hahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Rindu kat Arep..



hehe
nak balik serom...
mula2...nak jumpe mak dulu..
then baru la cari arep...
hehehe...
dah besar dah dia...dulu kecik tapak tangan je(tipu la tu)..
skang ni dah pandai nak tumbuk2 org...
hep...babab kang...hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bunga Di Malam Itu-Letto

Aku suka lagu ni..
hehe...
nak dgr lagu itu?
klik link kat bawah ni...

Lirik:
Malam itu lah malamku
ketika aku bertemu denganmu
dalam hati ku tersedu
tanganku tergenggam menahan haru
mataku tak lepas darimu
walaupun ku sendiri ragu


Reff:
Bunga menebar sejuk wewangian malam itu
ku tak mampu menahan rasa yang tak menentu
lalu muncullah rasa di dalam benakku
ku tak pantas memandangi wajahmu

Rindu itu belum hilang
walau pertemuan itu terkenang
dalam hatiku berdoa
jangan sampai aku pernah terlupa

Padamu penjaga hidupku
tak pernah meninggalkan aku

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sarapan McD



Hari ini saya sarapan Hotcake..wah...
Seperti banyak duit..tapi sebenarnye tak ada duit..haahaha
Nasib baik la sedap...nyummy..nyummy...
hehehehe...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apakah perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur?


( Tafsir Haqqi )
Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur
sebelum melakukan empat perkara, iaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meredhai kamu,
4. Sebelum kaulaksanakan haji dan umrah....

"Bertanya Aisyah :
"Ya Rasulullah.... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?"
Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas
tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.
Membacalah selawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua
akan memberi syafaat di hari kiamat.


Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredoi kamu.
Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka
seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"


sumber dari sini

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ujian dari Allah untuk hamba-Nya

Semua ini hanyalah sedikit ujian yang diberikan oleh-Nya...
Aku diuji dengan cara begini...
Ya...aku redha..aku pasrah..aku rela...
Aku terima semua ini dengan hati yang terbuka...
Jika ianya boleh membuatkan iman ku bertambah...

Aku bersyukur aku diuji...
Kerana setiap ujian yang diberikan,adalah peringatan kepada aku supaya tidak alpa...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Melatah



hahaha...
saya mau kongsi pengalaman melatah ni...

semalam masa nak pergi beli makanan kat depan hostel...
tak nampak ada batu didepan...lalu tersadung...
ayo...TERmelatah...ayat nye adalah..."oh mak ayam..."
oh no...tak bermaksud pun nak sebut mak ayam....
ada seoarang lelaki yang tak dikenali telah menegur.."eh mak ayam mana pulak??"
hahaha...malu lah....

sebenarnye begini...saya tak bermaksud apa-apa pun...
orang kata..apa yang kita fikir masa tu bila disergah mesti akan terkeluar dari mulutkan...
sebenarnya..sy sedang memikirkan ayam yang mak saya goreng...jadi..saya mahu memintak dari emak saya la...lalu tersebut "oh mak....ayam"...just ringkasan dari "mak,nak ayam seketul"

untuk cover malu semalam..saya telah berpura-pura tidak berlaku apa..malah menyoal kawan saya...apa yang telah berlaku...mungkin saya sedang dirasuk masa itu...hahahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

@#$%^&*()

Aduhai la...geram campur bengang campur marah sama dengan macam nak mencarut....

aku tak paham la dengan sesetangah manusia di bumi ini...
erm...macam mana nak mulakan ni??

ok la...start dari aku kemalangan ari tu....
ingat dah selesai lepas wat report...
rupanya masih tak selesai lagi...

masa aku excident tu hari isnin 15 feb 2010 jam 3.30 petang...
then dia tanye aku camne...
aku yang pada waktu itu sangat blur n dalam keadaan bersalah...aku call mak aku..
mak aku cakap kene buat report polis..
then aku cakap la kat akak yang 'berbudi bahasa' tu...
aku>>saya tunggu mak saya n then buat report polis...
dia>>ok kalau macam tu saya pun nak pergi buat report..saya pun kurang percaya dengan mekanik kat cni...
aku>>ok...

lepas tu dia pun blah ngn kete yang bodol2....tau ape maksud bodol???aku pun xtau nak explain camne..hahaaha

keadaan dalam keadaan sunyi..yang hanya kedengaran adalah bunyi kereta lalu lalang...dalam 20 minit kemudian..mak aku pun smpai bersama atuk lelaki aku...erm...mak aku tanye mana orangnye...aku cakap la dorang dah balik...dorang pergi buat report...

ok...then kami pun pergi la buat report...kereta tu biarkan disitu...tunggu orang tarik...
sebelum tibe ke balai...sarjan rokiah call aku...cakap yang dorang dah wat report...dia tanye aku aku kat mane..aku cakap la aku on da way nak pergi balai polis nak pergi buat report...sarjan tu pun cakap ok...

then selesai la sesi saman menyaman....aku pun dah bayar saman...sepatutnye setel la...

rupa-rupanya..dia call...tanye aku boleh ke bayar cash lau dia pergi repair...aku terus bag telepon lat mak aku...aku pun tak tau ape yang dia bincangkan kat mak aku...mak aku suh dia claim insurance dia...sebab dia tak nak tunggu lama...sebab lau dia claim insurance kereta NY2211 akan mengambil masa yang lama..ok dia pun letak telefon n dia cakap nanti dia call balik...

then time aku nga kursus dia call lagi...dia terus je tanye aku boleh ke bayar 400 tuk kereta dia...aku pun tanya la 400 tu untuk ape...dia cakap untuk repair kereta dia...aku yang mase tu nga dengar kursus tak dapat nak paham sebenanrnya ape maksud dia...then aku pun cakap yelah nanti saya bayar...ops..aku dah terlepas cakap ke mase tu???then aku tanye kat kawan-kawan yang sama-sama tengah kursus...mereka cakap jangan bayar....alamak aku dah terlepas cakap tadi..camne ni???then aku bagi mesej semula kat budak tu cakap aku tak boleh bayar cash kat dia...ape2 pun dia kene claim kat insurance kete NY2211....lepas tu kakak dia call aku...aku mule2 tak dengar bunyi phone..sebab aku wat silent mood...yelah nga kursus...dah bape kali ada misscall aku pun angkat la...dia boleh plak marah-marah aku...kenapa angkat phone lambat...wei makcik..suke ati aku la nak angkat phone lambat ke cepat...adoyai....pas tu dia tanye aku kenapa tak nak bayar...aku cakap la dia dah buat report...buat ape aku nak bayar lagi...then dia pun cakap la aku dah langgar dia,aku kena la responsible...ceh...dia ckp omputih...hahaha....then aku cakap lagi..aku dah bayar saman buat ape aku nak kene bayar lagi kat dia....mengikut undang-undang...aku tak boleh bayar cash kat dia...then dia cakap la aku ni xpaham lagi ke yang 400 tuk ape...dia cakap dia dah cakap baik2...hello kawan...awk cakap baik-baik ke dengan saya????tanye la pada diri sendiri..bak kata nabil...lu pikir la sendiri....sambung balik dia cakap ape tadi..hehe...dia cakap yang 400 tu sebab nak hidupkan insurance dia...sebab owner dah meninggal...then penama kedua tak ada...jadi untuk claim insurance kereta dia..kene la bayar 400 tu untuk hidupkan kereta dia...hadoi...lagi la aku pening kepalo...hahaha..pas tu aku pun cakap la...yelah2..nnti saya masukkan duit kat akaun awak...tapi bukan sekarang sebab saya sedang kursus...haha...ye betul aku memang dah janji..selepas dia seperti mendesak aku supaya responsible...hahahaa..bodohnye aku...padahal aku mana ada duit pun nak bayar...hahahaha....

then waktu yang dijanjikan pun tiba..aku tak masukkan duit pun...tapi sebenarnya ada la niat nak masukkan duit kat akaun dia..tapi entah kenapa pas aku beratus panjang-panjang tu aku boleh balik semula..sebab macam ada satu tarikan mintak aku balik...hahaha..so aku tak masukkan pun duit tu...esoknya dia mesej aku...cakap kereta dia siap jumaat..dia tanye bile nak masukkan 400...aku xbalas pun mesej dia...pas tu dia call...kawan-kawan aku yang jawab...sebab aku ada hal lain mase tu...

biasa la bile kawan-kawan dah masuk campur...adalah adegan yang kurang sedp didengar pada masa itu...ada satu perbualan tu..budak tu cakap aku bodoh...hahaha..ye benar tu...saya bodoh..pas tu kawan aku backup la aku...sayang kat kawan-kawan aku..hehhee...ada lagi...budak tu cakap kawan aku ni bangang la...pas tu ape la lagi..aku pun x ingat....pas tu kawan aku tercakap la...hei mangkuk...then dia leh plak cakap...dalam islam xder cakap macamtu...hahha..ye betul tu...n dalam islam xder xcakap bodoh n bangang tu baik.....then selepas puas dia memaki hamun kami semua..dia pun letak telefon....

malam tu aku mesej dia..cakap ngn dia aku xleh nak bayar 400...cume boleh bayar 200 je...pas tu senyap tanpa balasan mesej dari dia...then hari jumaat..kakak dia call aku..cakap camne nak bagi duit??aku cakap la..kite jumpe...pas tu petang tu jugak la jumpe..aku bawak kawan aku...kakak dia dtg ngn adik lelaki dia yang kononnya garang la..padahal macam tak tau ape2 je...

masa jumpe tu adalag adegan yang kurang senang sket...aku dengan kawan-kawan aku...3lelaki 2pumpuan..then tak lama lepas tu datang lagi 2orang lelaki...aku ni pun satu...dah ramai geng pun macam takut..aku tau bagi duit then blah..tapi kawan-kawan aku halang aku bagi duit camtu je...so..aku pun xbagi la...cakap ngn dia esok jumpe lagi..

pas tu aku btau kat ayah aku...ayah aku marah la..sebab nak jumpe lagi untuk ape...huh..aku pening la...semua orang cakap jangan bayar...adow....

then esok nye aku bankin je 200...aku tau nnti mesti dia akan mintaklagi 200...pas aku masukkan 200 dalam akaun dia...sikit pun xcakap terima kasih.....dalam islam xajar begitu ye...

seperti dijangkakan...dia mintak lagi 200...dia tanye nak bayar bile..aku cakap la mak aku xde gaki lagi...pas tu dia cakap ok..n thanks..

dua hari lepas tu dia mesej lagi...myb cume bagi peringatan...dia ckap bile nak bayar lagi 200 n kereta dia siap sabtu...hahaha...macam putar belit la dia ni..ari tu cakap jumaat lepas siap...ni cakap sabtu ni lak siap...ayoyo...then aku bg no dia kat ayah aku...suh dia settlekan ngn ayah aku...

tadi ayah aku call.budak tu...pergh...dari ape yang ayah aku cakap kat aku..budak tu macam xde rasa hormat..then dia cakap aku ni student yang entah ape2....yelah...student macam aku ni bukan pandai pun...student yang tak berkembang...lau dia cakap kat aku..aku leh terima la lagi...ni ayah aku pun dia xrespect...memang cari nahas la dia ni...hahhaha..aku cakap je lebih..tapi depan dia aku senyap je..kerana aku rase bile aku senyap adalah jalan yang baik..hahaha...kang aku bersuara kang..aku kuarkan fakta yang salah plak..hahaha..

now...aku dah ada semangat sket..lau dia call..aku takmau angkat...lau dia mesej..aku takmau balas...hehehe..sebab...aku rase kes dah selesai..walaupun xselesai lagi...aku nak fokus kat study pun tak tenteram macamni...dia tak tau agaknye macam mana situasi belajar ni macam mana...serba kekurangan...nama pun belajar...study...memang la kurang segala-galanye...lau dah sempurna buat ape aku nak belajar..ye tak??

sekian..bebelan aku yang entah ape-ape ni...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS