RSS

28 February 2012

Kucing Putih

hye all!

semalam tidur lena tak? untuk kesekian kalinya aku tidur macam tak berapa nak lena. sebab aku memikirkan hal2 dunia yang entah apa2. huhu.

semalam aku p Jusco ngan Ila, cousin aku. nak beli barang2 tuk rumah sewa nanti. ala. bantal ngan tilam je pun watak utama. tapi biasala kalau dah shopping. nampak itu, amik. nampak ini, amik. tup2.. masa bayar. nah! terlebih bajet. haha. aku macam nampak bayang2 lagi seminggu aku makan pasir. 

eh bukan itu yang aku nak cerita sebenarnya. aku nak cerita pasal aku dan kucing. kebanyakan family aku dah tahu yang aku tak berapa nak suka kat kucing. memang. rumah atuk aku dulu banyak kucing. rimas aku. sampaikan kalau aku balik sekolah, nak makan nasi. semua berkerumun kat aku. mintak simpati. sambil makan aku membebel je. eii..tak senang betul nak makan. 

lagi satu yang aku tak suka sal kucing.depa ni berak tak tahu nak cuci sendiri. tehe. 

ada satu malam tu aku tidur depan tv. syok2 aku tengok tv. kucing ni main kejar-kejar la plak kat dalam rumah. dia langkah aku. tak lepas. tercakar la kaki aku yang besar tu. apa lagi ngamuk la aku. hey kucing! ko tak ada tempat lain ke nak main ha? sejak itu aku memang lagi la tak suka kucing. jumpe kucing je asik gaduh. kucing nampak aku je. terus cabut. 

tapi, sejak rumah atuk direnovate, semua kucing dah tak ada tempat tinggal. maka berkeliaran la mereka di luar rumah. dan bila rumah atok dah siap. kucing2 semua macam dah tak kenal ngan rumah atok. depa masuk then depa keluar balik. salah rumah barangkali. 

satu hari aku nampak anak kucing tu depan pintu masuk rumah atok. macam tak larat sangat. dok baring. kaku. aku kuis2 sikit pakai kayu. dia ngiyau halus. ok. hidup lagi. aku pun masuk. suh adik aku bawak masuk. sebab aku nak pegang kucing memang tak la. adik aku lupa agaknya. esoknya tengok kucing tu dah mati. T___T . walaupun aku asyik gaduh ngan kucing. tapi bila aku pikir balik. kesiannya kucing tu. kejamnya aku. huhu.

dan semalam. on the way nak p Jusco. ada kucing tengah jalan. menghalang laluan. Ila tak sampai hati. dia suh aku pegi alihkan. dengan rasa yang cuak. aku pegang kucing tu. dalam fikiran aku kalau aku pegang kucing. nanti dia akan cakar aku balik. aku memang fobia sejak kena cakar ngan kucing. then aku pegang la jugak kucing tu bawak ke tepi. untuk tak nak menampakkan aku ni takut kat kucing. aku control macho.dan hey. kucing tu baik la. dia tak cakar. anak kucing putih. comel. dan aku berjanji aku akan sayang kucing! tapi aku tetap tak boleh pegang kucing. masih dalam trauma kena cakar. tehee

p/s: orang kata kalau kita suka kucing. kita penyayang. ok aku tak penyayang.

27 February 2012

Nama Panggilan Di Rumah

haiii!

camne hari ini? best tak? isnin kan...mood pun biasa2 je...hehe

dari pagi aku dok termenung je. tak buat apa. eh tipu... aku tak termenung pun. hehe..

setiap orang mesti ada nama panggilan dirumah kan. mean mak ayah korng panggil korang apa. along?angah?ude?achik?ucu?ke nama sendiri?joyah?hambali? apa je la..

mak ayah aku panggil aku ajie...hanya family and sedara2 mara aku je panggil gitu ye..yang lain tak payah nak panggil camtu gak. then tibe2 aku terbayang kalau aku jadi seorang makcik. nnti anak2 buah aku panggil aku mak aji..haha..dah macam ajinomoto plak. 

kenapa ajie? sebab aku keturunan jawa. so huruf 'z' selalunye akan bertukar kpd 'j'. aku pun biasakan diri aku ajie je kat umah. dah biasa.

penah masa aku sekolah rendah. time tu cuti sekolah. ada kene pegi sekolah. tak ingat sal apa. dulu kalau bukan atok aku yang amik aku kat sekolah, mak aku yang amik. masa tu plak adik aku ikut. dari jauh adik aku nampak aku..dia panggil 'Ajiiiiiii!!!!' sekuat hati. satu sekolah dengar. nasib baik sekolah rendah aku kecik je. hoho. dah kawan2 aku tanye 'eh ajie?' hehe. aku senyum je la masa tu. hoho.

ok itu sahaja. apa nama panggilan kamu2 semua di rumah?

p/s: suka la tengok dia gelak macam tu..eh?apa kene mengena...

24 February 2012

Apa Yang Penting?

assalammualaikum..

salam sejahtera..

lagi beberapa hari je lagi nak abis bulan februari ni. dah nak masuk bulan 3 pulak. haish. cepat pulak rasenye. tak ada pekembangan apa2 pun sangat. and harap2 badan aku pun tak kembang. hehe..

today is friday. so, today i want to go back to my hometown. walaupun nak balik. aku rasa macam tak sedap hati. tak tahu kenapa. haish. tak suka..tak suka..

nak balik ni patutnya aku rasa suka. happy. senyum. dan riang! tapi sejak dua tiga menjak ni, tidur aku selalu diganggu dengan mende2 yang tak sepatutnya. aku penah baca kat mana entah. kalau kite mimpi orang tu maknanya orang tu rindu kat kita. tapi kalau kita mimpi bukan orang macamana? haha. 

eh aku tak mimpi hantu pun. simpang~~~(nada macam usop wilcha)..

yesterday, my fren, bai chat fb with me. she invited me to go to her wedding. pergh! dah nak kawin da dia. aku bila entah. next week kak shida. lepas kak shida, orang kg aku tu pulak kawin, selang 2 minggu bai pulak. 

entah. aku tak tahu apa perasaan aku sekarang. sometime i feel like shit! taip entry ni pun macam serabut je kan. mesti korang yang baca tak paham flownye kan. 

tapi apa yang penting adalah aku suka bila lihat dia ketawa. comel ! hehe

p/s: suka yang comel2 sahaja. haha

23 February 2012

English!

baru aku terasa susahnya kalau tak pandai cakap english. bila kita bekerja dgn orang bukan malaysia. memang mencabar. aku betul2 teruji. silap2 boleh buat kita gaduh jugak kalau tak paham apa mereka maksudkan.

aku boleh paham tapi aku tak boleh nak balas semula. takut2 lain yang aku nak maksudkan. lain pulak yg mereka paham. sebab aku pun tak paham apa yang aku cakap. haha.

in malay pun aku jarang cakap inikan pulak english. oh. my english very..very..very..very  bad!

p/s: u must be strong!

21 February 2012

Bahang

sekarang ni musim hujan. kalau tak petang hujan..malam hujan..kalau tak malam,pagi hujan. kadang2 dari malam bawak ke pagi hujan. kenapa masih bahang? 

aku sudah mula merasa penat dengan kerja2 aku. tapi mana boleh. kita kena suka dengan setiap kerja yang kita buat. eh itu baru sikit kejenya. yelah mana taknya,baru je disuruh buat gantt chart. haha.

sebenarnya buat kerja ok je. yang penat nye sebab perjalanan yang jauh. ok. itu cerita semalam. babai.

ihsan dari pacik google

note:jom buat gantt chart bersama saya. hehe..


17 February 2012

Selamat Hari Lahir Ayah!

18 Febuari 1962 tarikh lahir ayah aku. memandangkan esok cuti dan aku mungkin tak berkesempatan nak post pasal birthday ayah aku.aku buat arini aje la. hehe.

ayah! selamat hari lahir yang ke 50. semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki. doakan aji dapat keje tetap dan dapat jodoh tahun ini. hehe. macam ayah aku baca pulak.

ok. done.

dalam adik beradik aku. aku je yang tak banyak cakap ngan ayah aku. apa yang ayah aku tanya aku akan jawab seringkas mungkin. tak tahu kenapa. tapi aku sayang ayah! hehe.

p/s: tahun ni tahun lompat!

16 February 2012

Jangan Salahkan Mereka

hai semua!!! amboi.. apa dok menguap je tu.. kamon beb. kita kena ceria. seceria astro ceria 611. pagi2 lagi aku ceria semacam apa kehalnye yob. tehee. ye. sebenarnya hari ini tak ada la apa2 yang penting sangat pun. tak ada yang special juga. jadi? jad...tak ada apa2. just nak bagitahu jangan biarkan hidup anda diselebungi misteri..

berbalik kepada tajuk. 

kalau kamu-kamu semua berasa sakit hati ke. marah ke. sedih ke. kecewa ke. atau berasa tersisih. jangan salahkan sesiapa. malah. selami diri kamu sendiri. apakah yang menyebab orang lain tak suka sama kita. apa kelemahan kita. cari..cepat cari! hey! apa dok melanguk lagi. cepat cari. 

ok dah jumpa? sekarang perbaiki kelemahan kita. easy right?

ye. mudah. tak susah. tapi........

jangan terlalu hipokrit sehingga memakan diri sendiri..

itu sahaja untuk hari ini. sehingga kita berjumpa dientry yang akan datang. 

oh ye. jangan juga salahkan diri sendiri sampai nak bunuh diri. nauzubillah..

p/s: aku dah mula suka ini tempat!

15 February 2012

Segan

nama saya aziati. saya adalah seorang yang penyegan. itu sahaja.

14 February 2012

2011 Yang Syok

Sepanjang tahun 2011 aku memang habis masa aku secukup-cukupnya kat kampung. sampai aku dah jemu. bermula dengan praktikal 6 bulan. abis praktikal menganggur lebih kurang 4 bulan. then keje kerani sebulan lebih. syok wo duduk rumah sendiri dengan family. bebas. walaupun adalah jugak pertelingkahan adik beradik. biasa je tu. 

time praktikal 6 bulan di Majlis Perbandaran Muar(MPM). kenal dengan Mak Limah, Abg Marisam, Pak Cik Murad, Kak Aini, Kak Nab, Abg Haidir. eh lupa plak bos aku Encik Zul. hehe. best dorang ni. hehe

sebelum aku pergi MPM, mak aku buat air. kadang2 aku tak sempat nak minum. mak cakap. kalau anak2 mak tak makan ,mak yang rasa lapar. mak..rindu mak. hehe..then, kalau pagi2 tak jumpe stokin, jerit2 mana stokin ni? mak sekali cari dah jumpe. sengih aja la aku. haha..

teringat masa aku kat kampung kalau cuti atau Mak Ana pegi sekolah, ariff datang. kalau dia datang mesti dia cakap. "arip datang ni.." haha. comel la kau arip. tapi tak lama ok. kecomelan dia akan hilang bila dia merengek nak susu la. nak tengok kartun kat laptop la. nak gula2 mentos la. haha. layan je walaupun penat. aku suka layan dia. dengki dia...kalau dia mengamuk jangan la usik dia. abis la kau nanti.

tahun 2011 jugak la waktu kesusahan aku nak cari kerja. pergi sana..tak dapat..pergi sini tak dapat. habis duit mak aku. kesian mak...yelah aku mana ada duit sendiri. kalau ada pun.sumbernya adalah emak. tehee. akhirnya hujung bulan 11 aku dapat kerja kerani. aku dah bersyukur sangat dah masa tu. 

masa jadi kerani pun takde la susah sangat. kebetulan tempat kerja dekat dengan rumah ayah. so tiap kali lunch aku ke rumah ayah aku. niatnya nak solat zuhur. yelah tempat kerja aku tu semua cina. bos pun cina. dia tak sediakan surau. maka, selalulah aku ke rumah ayah. memang lama pun aku tak ke rumah ayah sebelum ni.

dalam pada masa aku keje kerani aku terpikir,sampai bila aku nak keje yang tak ada kaitan dengan yang apa aku belajar kan. so aku cari la iklan2 jawatan kosong. syukur awal tahun 2012 aku dapat kerja di KL yang berkaitan dengan apa yang aku belajar. aku bersyukur sangat2. dan pastinya 2012 akan menjadi tahun yang paling mencabar dalam hidup aku. jauh dari family....sangat mencabar..

kesimpulannya. tahun 2011 ni aku suka sangat..dekat dengan mak. leh tido peluk2 ngan mak, ngan adik, leh usik2 arip, leh timang2 iman, macam2 ada. hehe..sekarang aku kena balik kampung dulu la baru boeh buat semua tu. hehe. ok. hujung bulan ni balik kampung...tehee
rumah atok. 

konvo aku. yeay! rindu semua..

iman..

arip sebelum mengamuk. haha

p/s:entry ini ditaip kerana aku rindu mereka dikampung. sungguh~

13 February 2012

Setiawangsa Ke Subang Jaya

sabtu ari tu aku try test la ke subang jaya. nak kira masa dri setiawangsa ke subang jaya amik masa berapa lama. bila dicongak2 ada la dalam sejam setengah jugak. tu belum kira tunggu bus lagi. mau 2 jam kot. nak tak nak aku memang kene cari umah sewa berdekatan area sana atau aku kene bawak moto. pergh bawak moto kat KL. macam aku tau jalan je kan. tapi lau nak banding moto ngan kete aku pilih moto rasenye. aku ni jenis tak sabar. so nak menempuhi kereta yang banyak tu. memang sadis kot. lagi2 kawasan yang nak aku pergi tu kawasan jem. 

itu cerita pergi. balik pulak satu hal. tunggu bus punya la lambat rupanya memang bus tak lalu situ. kena la menapak jauh sikit. sanggup ke aku ni sebenarnye ni? ikhlas ke tak? tu la aku nak request driver tuk aku pergi dan balik ke sana boleh tak? haha

p/s: ye. anda sudah berjaya mendapat apa yang anda mahu. nah ambikk!

10 February 2012

Lari?

dulu masa kami kenal hujung sem. dia habis belajar aku pun abis belajar.

aku sambung belajar disini. dia mula kerja disana. maka berjauhan la kami.

then terputus hubungan kami ditengah jalan. terkapai2.

sepi lama.....

..
..
..

sekarang aku sudah bekerja disini. dia pulak berhijrah ke tempat lain iaitu disana.

tanda2 itu sudah ada dari permulaan kenal. tapi...entah..

benarlah. bukan jodoh kami.

sekian..terima kasih

p/s: belum ada yang boleh ganti dia. maaf entry jiwang. hihi

08 February 2012

Vanilla Coklat

ramai kot yang layan vanilla coklat kat tv3 ni. termasuk aku. semalam pas abis cite tu semua dok buat status kat FB episod malam tadi sweet sgt. aku hampir2 buat status begitu juga. tapi aku bantutkan niat tu. sebab? entah. cukup la aku baca je.

sejujurnya aku suka tengok cite tu sebab pelakonnya yang comel n hensem la. haha. ditambah jalan cerita yang agak menarik.  

maka apa yang aku nak sampaikan sebenarnya? aku cuma nak cakap vanila coklat best. itu je. tehee.

p/s: ada lagi tak 'amir asraf' untuk aku? tehee

03 February 2012

Lesen Mati Ikut Tarikh Lahir

ni aku nak bagitahu cerita dah lama la jugak. awal bulan 12/2011. hari tu aku bawa motor dan kereta dengan keadaan lesen yang sudah mati. pergi melaka pulak tu. lupa nak tengok lesen lesen. main redah je. tehee. then esoknya aku minta tolong ayah hidupkan lesen aku. sebab lusanya nak pergi pahang pulak. so tergesa2 la hidupkan lesen. hoho. 

maka, selepas aku dapat balik lesen. aku tengok tarikh. eh. kenapa tahun 2013 mati. bukan patutnya 2012 ke. sebab aku hidupkan akhir tahun 2011. then aku bagi balik kat ayah aku lesen supaya betulkan balik. ayah aku pun amik dengan muka yang macam pelik. sebab bayar tuk setahun je.siap check kat resit bayar tuk berapa tahun. hampir2 nak pergi balik. ayah aku tengok balik lesen aku. eh 6/1/2013. bukan ke 6/1 tarikh lahir aku. dan2 tu aku baru la ingat. sekarang lesen mati ikut tarikh lahir kita. betapa jakunnya aku masa tu. haha. 

sekian. teheee

p/s: kalau lupa jugak nak hidupkan lesen aku pun tak tahu la. tehee.

02 February 2012

Khamis

yay!..dah jumpa khamis balik..hehe. semalam hari wilayah. maka cuti. so ari ni datang kerja dengan perasaan yang sangat malas. lagi2 la pulak esok jumaat. mood nak balik je la. haha.

so. harap2 hari ni bertambah baik dari semalam. bila fikir kene pergi subang jaya. aku jadi sangat la malas. bukan sebab kerjanya. sebab jauh. aku ni mana tahu jalan area sini. kan best kalau ada kawan pergi sana. hoho. ni baru betul2 mencabar ni. tu la masa interview hari tu gatal cakap nak kerja yang mencabar. hehe.

apa2 hal pun harap2 aku boleh buat yang terbaik. untung2 boleh jalan2. hehe. huh! jalan2 sorang2. memang tidak seronok. 

ok. selamat memulakan kerja! fighting!

p/s: teruji dan teruja. dua2 sekali.