RSS

26 February 2010

Maulidur Rasul


Menurut sumber dari sini...
Bulan Rabiulawal adalah bulan dimana bermulanya musim bunga bagi tanaman...sila baca disini untuk maklumat lanjut...

Pada 12 RabiulAwal tahun Gajah junjungan besar, Nabi Muhammad s.a.w telah dilahirkan...
Dan pada setiap 12 RabiulAwal kita akan menyambut Maulidur Rasul...
Adalah tidak tepat bahawa ada pendapat mengatakan sambutan Maulidur Rasul adalah bid'ad dhalalah...
Namun sambutan ini telah diadakan sejak 300 tahun lagi...
dan sambutan memperingati Rasullullah adalah harus dan digalakkan...
Oleh itu marilah kita sama menyambut hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad pesuruh Allah...

Mari la kita sama berselawat ke atas junjungan besar nabi kita Nabi Muhammad


23 February 2010

Kenapa aku begini?


Sejak akhir2 ni...aku cepat penat+letih+mengantuk....dah tua ke aku??ehehe
selalunya pas balik kelas latihan silat boleh je aku tahan sampai kul2 pagi....tapi sekarang dah tak tahan...mengantuk sangat2...sampai baju uniform pun tak sempat nak tanggal...tido je...huhuhu...

Aku mudah rasa letih bila aku pikir byk perkara dalam satu masa...selalunya boleh je aku pikir mende lain2 jugak....aduh...kenapa aku ni....?

Aku dalam keadaan tertekan sekarang...walaupun diluar nampak tenang...tapi hati aku macam ada rasa sesuatu akan berlaku....rasa tak sedap hati....


Ya Allah...berikan aku petunjuk jalan yang benar...untuk aku memilih apakah perkara yang sepatutnya aku lakukan....aku tak mampu nak menghadapi dugaan ini seorang diri.....

17 February 2010

Lima Belas Februari Dua Ribu Sepuluh

Pada tarikh seperti dinyatakan diatas...aku bersama adik,farah,faiza,dan sazlina pergi mandi manda kat air terjun Gunung Ledang...memang sesak la nak masuk dalam...masa kitorang pergi dalam pukul sembilan setengah pagi...sampai sana dalam pukul sepuluh la....tapi dapat masuk ke dalam dalam pukul sebelas lebih jugak...kerana apa??kerana semua orang pun nak mandi-mandi jugak kat sana..hahaha..macam tak der hari lain je kan...ahhaha...parking pun jgn cakap la...pusing tiga empat kali pun masih tak dapat..last-last baru dapat sebab dia bukak tempat parking baru...

Dah dapat parking,proses nak cari port la plak...cari punya cari adik aku pilih tempat yang kat atas tu...ala yang dekat dengan tandas kat tengah gunung ledang tu la...ala tak der la tinggi sangat tapi.....memandangkan aku sayang dengan lemak-lemak aku ni...aku asyik mengomel je la...hahahaah...dah dapat port...kitorang pun bentang tikar,letak makanan semua...then ape lagi...terjun la dalam air....ehehehe...tapi bukan la terjun....cume celup kaki je...ehehehe...sambil makan bihun goreng yang sazlina masak...sedap....ehehehehe...

Dah kenyang baru la berendam dalam air seperti badak...ish..ape la badak lak..ehehe...perumpaan je la...sejuk beb....bestnya lau umah aku dekat-dekat je....sambil mandi-mandi...ada la tiga orang mamak...eh mamat ni...aku rasa umur dalam lingkungan dalam belasan kot....asik dok main air dekat port kitorang...mula-mula aku tak kisah..sebab dorang tak kacau pun...lama-lama dorang ni bising sangat-sangat..dok main-main air..sampai terkene kitorang...amboi...ini sudah bikin wa jadi panas ni...walaupun air sejuk..hehehe...lau nak main tak kene orang tak boleh kah??

Bila dah puas mandi,kami pun siap-siap la untuk balik....laaa....dah nak balik dah ke...erm...rasa macam nak berendam sampai malam je..ehehek...tapi tak boleh la..kami perlu pulang ke pangkuan keluarga...ehehe...

Masa nak balik ni...jalan tak de la sesak sangat...perjalanan lancar la jugak...jarak pun xder la dekat sangat...aku bawak kete pun xder la laju sangat...macam biasa je...tibe-tibe bile tibe kat kawasan sekolah agama sagil estete ni...jalan tibe-tibe jadi stack...aku pelik la...ingat ader orang nak masuk blah kanan...then aku ikut la kete wira depan aku ni belok kiri...tibe-tibe kete wira ni dia boleh behenti la plak....yang sebenarnya dia ckp dia tak behenti...aku pun tekan brek sampai aku rase brek dah haus agaknya...tak sempat jugak terus aku cium bontot kete dia...abis la...dalam hati aku dah rasa lau nak mati pun mati la...alhamdu Lillah...tak de yang cedera...cume kete dah cacat la...budak yang bawak wira tu pulak..kuar-kuar kete terus je nak salahkan aku..ya benar..memang salah saya kerana saya langgar kete kamu...tapi kamu pikir la kenapa saya langgar kete kamu...kamu tu yang bawak kete lembab...tersenggut-senggut...aku tak tau pun kamu bawak kete sapa...siap cakap ngan aku dia bawak kete orang..abis tu aku ni bawak kete mak aku tak der pulak dia kisah....tau nak nangis je budak tu....eleh aku pun leh nangis jugak la....ahahha...kete tak der la teruk sangat..maksud aku tak seteruk kereta aku la...ahh...aku sudah malas mau bercerita pasal kes ni...wat sakit ati aku je...huh!!ye aku nak pergi bayar saman la ni...diatas kesalahan mencium bontot di hari perayaan...ahahahaha....menyampah!!!


kete wira di depan itu la yang aku langgar....sila la lihat jarak kete aku...jauh kan....macam mana aku leh langgar ek??aku pelik jugak ni....ahahaha...aku yang cuai la ni...

ini la keadaan kete aku yang dah tak hensem..hahahaha...

13 February 2010

Pulang ke Kampung Halaman

Yea! Yea! Mau pulang ke kampung ku yang indah...
Cuti,cuti,cuti, selama cuti ni mesti akan melupakan si dia...sekejap je...nnti naik cuti nnti sy akan ingat kamu kembali ye...ehehehe...

Mahu pulang ke kampung sebentar lagi...daaa~~~~

11 February 2010

Planning...



Planning cuti raya cina ni nak cameron highland...bestnya...sy sgt tak sabar...
ehehehe...Jalan-jalan dengan Makcik sy la...nanti mesti ada arip...rindu sama kamu la arip...sudah byk rambutkah kamu??ehe...

so...tunggu je la cuti nnti...sama ada plan ini akan berjaya atau tidak...haha

10 February 2010

Masa itu Emas



Peh...esok dah khamis la...tak sabar nak tunggu hari jumaat malam...lalalala...Nak pergi jalan-jalan Eye On Malaysia..walaupun dah naik...tapi disebabkan ada rakan saya yang mahu datang ke sini...saya jadi semangat mahu menjadi pemandu pelancong...ehehehe

Pejam celik...dah pun masuk awal bulan Februari...erm...PSM pun mesti dah kena start untuk system...wahhai...masa tak pernah nak menunggu kita...oh tidak mengapalah...masa perlu dikejar...masa memang sgt cemburu dengan kita...

Demi masa,
Sesungguhnya manusia kerugian,
Melainkan yang beriman dan yang beramal soleh....
dipetik dari lagu Raihan-Demi Masa

Petua Jodoh



Ha...kali ini aku nak kongsi petua yang aku dengar dari orang tua untuk siapa-siapa yang nak kawin macam aku la...aahaha...

Petua ni sumber dari atok aku sendiri dan makcik-makcik aku...ahahaha

Ok yang pertama....selalunya kalau kite pergi rumah orang kahwin...mesti ade makan beradab kan?? Jadi siapa-siapa yang masih single,makan sedikit atau secubit nasi lebihan dari pengantin tu...maksudnya..dari pinggan pengantin tu la...tapi kalau penagtin makan sampai licin aku tak tau la camne...ahahaha...kita cuma nak ambil berkat je....ehehehehe

Yang kedua,yang ni biasa dah kot dengar...masa orang kahwin mesti ada hantaran sirih junjung kan...jadi kepada yang single dan belum jumpe jodoh lagi,ambil sehelai daun sirih...calit la kapur ke apa-apa yang patut then makan...ha...memang tak sedap...cuba la try..ambil berkat orang kata....ehehehehe

Yang ketiga,masa pengantin berarak tu...mesti ada orang bagi air kat pengantin kan...dan mesti air tu tak habis diminum oleh pengantin...jadi air lebihan tu,kita yang single ni minum la sikit...mudah-mudahan jodoh kita tak lama lagi muncul...Insya Allah..

Setakat ni 3 petua je la yang aku tau...ahahaha...kalau ada yang nak bagi petua lain kat aku..sila la bgtau...ehehehehe...tapi ini semua adalah petua orang-orang tua...tak tau la keberkesanan camna...setakat ni aku dah buat yang no 3 je...ahahahaha...kita merancang,tuhan yang menentukan...betul tak kawan-kawan??

09 February 2010

Bangun Awal



Celik mata je terus ingat kat si dia...hahaha...
memang nak kene dia ni...saje je buat kite ingat kat dia ek...
capai tuala terus je capai baldi..berus baju-baju semua...

dah setel semua baru la jumpe si dia yang ku sayangi...lalalala

jeng..jeng..jeng...

oh PSM ku yang ku sayangi..kau membuatkan aku selalu teringat akan dikau...mari kita dating malam ni.....lalalala

yea!!malam ni nak dating...ehehe

07 February 2010

Hujan



hujan yang turun...bagaikan mutiara....(nyanyi lagu sudirman)

guruh berdentam dentum...

hujan turun dengan lebat...

suhu sekarang agak sejuk...

mood untuk PSM pun macam dingin....

perut rasa tak sedap...

kepala pening...

ahh...semua itu alasan untuk tidur awal....ahahaha...
mana boleh tidur lagi...baru jam 9 malam...relek la beb....

jadi mari kita sama-sama nyanyi kuat-kuat didalam bilik...(rumate aku mesti bengang..ehehe)..

hiburkan hati yang tak berapa nak terhibur...lalalalalala

05 February 2010

Bekalan

Tibe2 rasa nak post lawak lak kat sini...ehehe...aku dapat dari email aku....sumber dari blog LawakJenaka.com




Disebuah tapak pembinaan sebuah menara yang tertinggi, ketika waktu makan tengahhari, 3 orang pekerja sedang sedang mengomel tentang bekalan makanan masing-masing.


Amat : "nasi putih dengan telor mata lagiiiiii!!!!!, kalau esok aku bawak bekal nasi dengan telor mata lagi, aku akan bunuh diri dengan terjun dari atas menara ini.!!!!!!!!!!!"


Rizal : "Nasi goreng, nasi goreng, nasik goreng lagiiiiii!!!!!!!!!!!, boleh jadi gila aku!!!! kalau besok aku bawa bekal nasi goreng lagi, aku juga akan bunuh diri dengan melompat dari puncak menara ini"


Jejai : Meggi goreng lagiiiiiii???????, setiap hari aku bawak meggi goreng.. Kalau esok aku bawa megi goreng lagi aku juga akan ikut terjun macam kamu berdua!!!!


Keesokkan harinya, ketiga-tiga mereka terjun dari puncak menara kerana Amat masih membawa bekal nasi putih telor mata, Rizal bawa bekal nasi goreng dan Jejai masih bawa bekal Meggi goreng.


Isteri Amat : "Kalaula saya tahu dia sudah tidak mahu makan nasi putih telor mata, sudah tentu saya masak lauk lain"


Isteri Rizal : "Kalaula dia cakap dengan saya yang dia sudah bosan makan nasi goreng, sudah tentu saya juga masak benda lain mengikut kemahuannya"


Isteri Jejai : "Saya masih lagi bingung kenapa suami saya bunuh diri sedangkan diasendiri yang memasak bekalannya"

04 February 2010

Mimpi mainan tidur

Malam tadi aku mimpi hantu....
Lokasi:tempat parking..ada rumah pondok kecil...belakang pondok ada bukit-bukau yang semak..
Pelakon:ramai sangat..tak teringat pulak...
Masa:dalam rumah malam..tapi luar siang...(aku pun musykil)

Ceritanya begini..aku baru balik dari mana entah...masuk rumah(pondok kecil)...kelihatan semua sedang tidur dengan nyenyak...sedang aku baru hendak membuka tingkap...aku ternampak kelibat seperti orang sedang berdiri di belakang pondok..baju putih...rambut panjang...tapi samar-samar...untuk mendapatkan kepastian..aku kejutkan seorang rakan..."miza,bangun la kejap...tengok la apa yang aku nampak..aku tak nak nampak sorang..."...miza pun bangun dengan keadaan yang mamai...miza berkata"apa benda tu??nape dia sorang kat sane...panggil dia masuk..." aku pun panggil la masuk...ish...biar betul ajak benda tu masuk umah...."dik2...meh la masuk pondok kami ni..."...lembaga putih tu pun datang dekat...dia tak berjalan pun..macam naik roller blade...hahaha...1saat dah sampai depan pintu...dia pun bagi salam..."assalamu alaikum kakak sekalian"....dia sambung berkata " saya nak kutip derma ni....untuk kawan-kawan saya yang tak der kepala,putus badan,perut terkeluar, dan macam-macam lagi...boleh tak??"...aku pun tanya la balik..."nak derma ape??"...dia menjawab" derma la rm2...."...erk...mintak rm2 je....aku pun korek-korek tabung yang memang ada rm2 je genap2...bagi la kat lembaga putih tu...dia pun berkata..."terima kasih kak.."...lepas tu aku pun terjaga dari tidur selapas terdengar macam ada bunyi benda dekat telinga aku....rupa-rupanya ada org kol suruh bangun subuh...ehehe..tamat la cerita ini...lalalalalala....


cerita ini tiada kene mengena dengan yang masih idup dan masih mati....ehehehe....

p/s:ada sedikit penambahan dalam mimpi ini...ehehe

03 February 2010

Bersediakah aku?

aish....dah ready ke nak exam malam ni??petang ada demo lak...xsempat aku nak study sampai abis...baca sekali lalu je...macam air...huhu...mintak-mintak la soalan senang-senang belaka...lalalala...

AZIATI...u can do it...
go..go..go...