RSS

31 December 2009

Selamat Tinggal 2009



Selamat tinggal tahun 2009..dan selamat datang tahun 2010...
Seperti biasa la...setiap kali tahun baru datang mesti masing-masing pasang azam baru...
Apa azam anda??

Tahun 2009 meninggal kesan yang mendalam untuk aku...kerana...tahun 2009 banyak mengajar aku tentang erti sebenar seorang manusia..

Antara perkara-perkara yang berlaku tahun 2009 adalah:
  • Awal Januari - Fendi datang ke Melaka untuk menyambut besday aku. Dia bagi hadiah teddy bear...saya sgt suka...

  • Pertengahan Januari - Aku dan Fendi putus kerana sebab-sebab yang tertentu..tapi still contact. Sedih sangat-sangat masa ni...
  • Akhir Januari - Start kelas kemahiran,mula-mula memang sangat bosan dan penat...aku gagahkan juga sebab aku cuba untuk melupakan seseorang..
  • Februari - Busy dengan assigment..busy jugak dengan Kelas Kemahiran..asik balik lambat je...asyik-asyik jumpa pak guard..aduh...Mula dah kenal budak Kelas Kemahiran sebab sebelum ni tak kenal sgt...hehehe
  • March - macam sama seperti di atas..hehe..
  • April - Ujian Teori dan Ujian Praktikal untuk Kelas Kemahiran....Tapi still tak boleh lupakan dia...erm...
  • Mei - Final exam...sem yang agak mencabar jugak...
  • Jun - cuti semester...tapi still datang Melaka...ada macam-macam program...layan je la...semua ni aku buat sebab aku cuba untuk lupakan dia la...dush2!..
  • awal Julai - cuti lagi..lalalala
  • Akhir Julai - Start Sem baru...sem yang penuh dengan cabaran dan dugaan..busy jugak denagn PMSI...
  • Ogos - Dah start puasa dan sgt malas untuk buat keje..terutama Bengkel 2...
  • September - Bengkel 2 yang tak tau apa-apa...duh!
  • Oktober - Time to present...cobaan jugak time tu..kami kena present semula...sempat la jugak aku merayau ke KL..huhu..selepas tu present..ok la sket...huh!
  • November - Cuti semester lagi...ngn PSM 1 bakal menjelma...
  • Disember - cuti n akhir disember masuk sem baru...huh...sem yang mungkin cabaran lagi kuat berbanding sem sebelum ni....

Aku harap sangat aku cepat habis belajar...aku tak sanggup dah nak hadapi semua ini...huhuhuhu...

2010 yang bakal aku tempuhi penuh dengan cabaran....

Semoga Berjaya....

14 December 2009

Tak Tahu Arah Mana...

Pernahkan anda merasa was-was terhadap apa yang anda lakukan??
erm...mesti ada kot kan??hehe..
sy sedang merasa was-was sekarang ni..
kenapa ek??
tak tahu la kenapa..kerana..sy tiba-tiba je rasa was-was...adakah kerana sy tidak memakai sabun zaiton tanpa was-was??
hahahaha..lawak tak???

Macam ni la alkisahnya...jeng..jeng..jeng...
sy masih tidak tahu apakah pekerjaan yang akan sy lakukan apabila sy sudah abis belajo nnti...
adakah menjadi DBA??haha...sy tidak layak pun...satu persen pun tidak layak...kahkahkah..
adakah menjadi tukang sapu??erm....takkan la belajar tinggi jadi tukang sapu..tapu boleh jugak...sapu umah...hehe..
adakah menjadi guru??erm..nak jugak jadi cikgu..tapi nak jadi cikgu sekolah rendah je...hihihi..
adakah menjadi askar??askar??muahaha..lembik mcam ni....pakai spek lak tu..gemuk gedempol lagi...hahaha..tak layak langsung...
abis tu nak jadi apa ni??suri rumah tangga??erm....

Kesimpulannya..cita-cita sy mahu menjadi anak yang solehah..cewah....sy mahu pekerjaan yang halal dan mudah untuk dilakukan....serta cukup la untuk sy membayar hutang-hutang sy..hahaha

Sekian,terima kasih...

p/s:ini adalah hasil nukilan dr seorang yang tak ader keje tapi cari kerja...muahaha..

08 December 2009

Raya Korban






gambar di atas adalah antara gambar2 yang sempat ditangkap mase hari raya haji..pas abis je solat raya...cepat balik umah,..tangkap gambo...hehehe..

26 November 2009

Salam Aidil Adha...

Selamat hari raya aidiladha sy ucapkan kepada semua...
Jom solat raya dipagi raya nnti...hehe

18 November 2009

Syukur..

Akhirnya,,selesai sudah tatkala meraka yang lain sedang enak menikmati percutian di rumah masing-masing...huhu...

Walaupun sudah lega..tetapi masih ada yang belum selesai lagi..iaitu proposal PSM..
erm...nak buat tajuk apa pun tak tahu..

Lepas tu nak kena buat laporan dan minit mesyurat pulak...aduyai...saya akan usahakan yang terbaeek....lalalalala

16 November 2009

Jalan-jalan di KL

Pada tarikh 15 November 2009...aku pegi ke Shah Alam..jalan-jalan cari pasal..haha..bertolak dari Melaka pada jam 8.30 pagi...bersama mis Echa...

Kami menaiki bus Transnasional double decker...hehehe..tak seronok sgt pun naik bus double decker..huhu..tidak seperti yang aku fikirkan..

Sampai ke Shah Alam pada jam 10.15 pagi....awal jugak sampai..aku bajet dalam kul 11....huhu...
Setibanye aku di sana...terus je telefon en Fendi..."ayoyo inicik...cepatn amik sy ni...sy sudah sampai di Bandaraya Anggerik ni...."...lalalala..

Tunggu dalam 20 minit baru nampak kereta Myvi putih mutiara incik Fendi..

"encik bawak kami ke tempat makan yg paling sedap ye..."
Ops...lupa...mis Echa pun ikut sekali p makan....sambil anta dia ke rumah adik dia...

Kami makan ni Restoran Nasi Lemak Cinta Sayang...bertentangan rumah sewa asik mis Echa...




Sesudah selesai makan...kami beransur meninggalkan mis Echa di situ...

Kami pun meneruskan agenda seterusnya...

iaitu...ke KL..
dia jadi pemandu pelancong...haha..pusing-pusing KL tanpa arah tujuan..haha...

dah penat pusing2 kami mengambil keputusan untuk menonton wayang..

nak tgk 2012...

kami pun singgah lah One Utama..




tapi malangnya..setelah kami tibe di sana...queue memang panjang sgt2...sampai-sampai je kat kaunter dah sold out yang waktu kami nak..terpaksa la pilih cerita lain...
kami tgk jennifer's body..
erm...cite yang mengarut...huhu..


sesudah selesai menonton wayang..aku n dia sgt lapar..kami mencari tempat makan yang sesuai dengan keadaan perut yang mendambakan makanan yang lazat..haha..
macam nak makan ayam goreng+burger...
cari punya cari...akhirnya kami menbuat keputusan untuk makan di kenny rogers...
bes...ader swimming pool kat belakang 2..huhu...


Bila perut sudah kenyang..kami sgt malas mahu berjalan-jalan..hehe...
Kami pun keluar dari One Utama...
selamat jalan One Utama..tak tahu la bila boleh jalan-jalan lagi...

Kami menacari masjid yang berdekatan untuk solat...
Last-last dia pergi ke masjid Shah Alam..
Solat dulu...



Sesudah itu kami round lagi Shah Alam..duduk dalam kereta dia..
Lalalalala..dgr lagu..dahsyat betul dia pandu kereta..
Pantang nampak jalan lengang...huhu..

Tiba-tiba.terkenang masa lalu...
erm...agaknya kalau perkara itu tak berlaku..
pastinya kami sudah lebih bahagia dari sekarang...


sampai sini sajalah...lain kali cerita lagi...huhu...



15 November 2009

Akhirnya..

Sangat berterima kasih kepada incik hanif la..
dia byk dah tolong aku sampai kul 2lebih...
nnti aku belanje ko kepsi ek...hehe

13 November 2009

Hatiku tidak Keruan



Waaaa!!!
Nak nangis tapi tak kuar air mata...
Mak..Ayah..doakan kejayaan aji ek??
Kene present bengkel 2 semula...
Semua orang aku tanye...dapat la jugak coding...mereka sgt baik hati...sy suka mereka...hehe
Tapi...pagi ni tibe2 aku bukak database aku...waaa!!!mau nangis....
Databse tak connect pulak...duh!
Masalah dtg bertimpa2...
Ape reason aku nak btau kat penilai nnti??
Jika perkara 'itu' berlaku..aku tak kan teragak2 menerima sebarang peluang pekerjaan...huhu
Mesti ramai yg membantah kan...mereka akan bertanye.."Tak rase rugi ke?"..
Aku akan menjawab ngn nada selambe..."tak kot"..huhu
Argh....aku kene cari jalan penyelesain secepat mungkin ni...
Tolong saya yg masih baru ni...hehe

08 November 2009

Emak...ku rindu kamu...



Emak...aji rindu mak...nak peluk mak...nak tidur peluk mak...
Wuwuwuwu...mak...masa aji balik melaka ari tu...tibe-tibe airmata mengalir...
Nak mak kat sini...Rindu sgt2 kat mak...
Mak..i love u so much....

03 November 2009

Exam...exam...exam....

Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir kepada semua....
Jawab elok2 ye...
jgn tdo lambat kalau paper pagi..
nnti jadi macam gambar kat atas tu...hehehe
gud luck sume!
=)

16 October 2009

Ada Mereka Kisah??

Nak cerita satu kisah sedih ni...
Pada suatu hari, ada sorang budak ni...
Dia sgt2 memerlukan bantuan orang...
Tapi ............
Sorang pun tak nak tolong dia...
kesian......
Ramai yang telah dicontact untuk memujuk dan merayu menolongnya...
tapi.....
Orang yang menolongnya mesti orang yang datang tiba2 tanpa di pinta...


And suatu hari yang lain pula....
Meraka yang sebelum ini tak nak memnolong datang tiba2....
Memerlukan bantuan...
Orang yang baik tak akan menghampakan orang yang memerlukan bantuan....

Tapi persoalannya...
Adakah meraka kisah semua ini????
Kita pikir la sendiri....



14 October 2009

Sekaligus!

Hahahaha....aku main 4 game dalam 1 masa...sapa la yg perkenalkan aku ngn pesbok....kan dah asik main game je...hihihi...antara game yang aku main dalam pesbok adalah:

1.Pet Society
Game ni aku malas nak cari duit ngn p stadium...aku selalu nye cari duit ngan cara melawat umah org je...hihi..
sebab tu la point aku pun kurang je....
baru dapat duit sket dah beli macam2..hihi..
sebab tu la lambat up level..


2. Happy Aquarium
Happy Aquarium ni bez jugak...tapi yang x bez lau ade org yg nyorokan dia punya harta..siot je...dah la sumber nak dapat duit dari harta2 mereka...eh emo lak aku..hihi...
bela ikan memang bez...aku memang suka bela ikan ni...ape yang penting adalah ikan2 ni sume cantik2....bagi aku la...hihi

3.Cafe World
Game ni aku memang suka sangat...hehe...
sebab aku dapat duit banyak..hihi
Leh decorate sendiri..resipinye pun menarik gak...nyummy...nyummy...
meh la dtg saya punye cafe...hihi...

4.Farm Ville
Ini game mula2 sekali aku main dalam pesbok...
Mula2 cam xbez...lame2 seronot pulak...hihi...
tapi aku ni xpandai nak susun2 ni...tgk la aku punye ladang...bersepah2...hihi...
tapi memang bez la lau dah dapat hasil...hihi...


kesimpulannye....sume game ni aku main dalam pesbok...setiap hari ngadap mende ni..sampaikan keje aku pun byk xsiap...hihi...
so, maju la game untuk negara...hiihihi

13 October 2009

Busy Kah Saya???



Aduhai...lama betul tak update blog yang xsemenggah ni..hehehe....Tapi aku tetap nak post gak sebab...hehe...bermula dari semalam saya sudah ada cinta hati saya....hehehe...siapakah dia??tunggu....hehehe..erm...rindu la...bila agaknya dapat jumpa dengan dia ek....lalalalala...

Berbalik kepada tajuk entry ni...em...saya memerlukan suasana tenang seperti berada di kawasan yang hijau...seprti gambar di atas....

Tak sabar nak habis sem ni...erm...sebelum tu banyak keje nak kene siapkan...
CEPAT!!!!
jangan tunggu lagi...ayuh kita mulakan sekarang jugak...

Tapi......
Lau dapat pegi kat sesuatu yang nyaman dan tenang mesti bez...
leh buat keje ngan tenang...
tanpa gangguan...
cewah...
keje pun xmula lagi...hahaha...


01 October 2009

Batukku Belum Hilang....

Aduh...asik batuk je ni...bila mau sembuh ni....Nak tidur pun susah ni...
Dah makan ubat batuk,dah makan strepsils....tapi masih tak elok lagi...
Perlu ke pergi klinik???Tak perlu kot...sebab...bukan batuk teruk sangat pun kan...hehe...
Tekak ni asyik rasa gatal je....Erm....sabar je la...dugaan.....

28 September 2009

Malas Itu Ape??


Malas itu apa ye??siapa tau angkat tangan....
Malas tu satu spesis yang sangat tak mulia...ianya boleh merosakkan minda serta menjadikan manusia tak maju...
Macamana nak tau kita ada penyakit malas ke tak ek..??Entang saja dong...simptom2nya adalah...
  1. Rasa mengantuk tahap gaban tak kira masa...dah tidur 16jam pun masih nangtuk..padahal kerja melambak-lambak nak kena siapkan...
  2. Ada kerja banyak...tapi taknak buat...nak enjoy je tau....
  3. Bangun lambat then dok melanguk depan tv je...bukan nak buat kerja apa-apa yang patut...ish2...tak patut...tak patut....
  4. Asyik-asyik melepak je 24jam...nasib la masa ada 24 je..sesungguhnya masa itu emas...huhu...
  5. Apa lagi ek??xtau la..hehe....
Ada siapa-siapa nak tambah atau tak setuju??hehe...reka je ni...kalau salah maaf la ye..hehe

Macam mana nak menangani masalah malas ni ek??
  1. Kena la rajin2 kan diri...
  2. Rajin jugak...
  3. Rasenye rajin kot...
  4. Rajin...
  5. Hah...ape lagi rajin-rajin kan diri la...hehe
Hehehehe...akhir kata dari saya....fikir2kan yg terbaik untuk anda....

27 September 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri Semua.....!!!!





Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...!!!Tahun ni xder gambo raya yg pakai baju kurung la...sebab xder org yg nak amik gambo...sebab mak ana xder...hahaha...jadi gambo pakai tshirt je la...hehehe..

Gambo2 di sebalah ni xder kene mngena ngn raya..tapi aku nak btau yg raya tahun ni aku bersantai2 je...haha...p jalan2 ka pulau penarik...memang menarik...ader sawah padi...hehe...best2...

Raya tahun ni sume sakit...seme2 la..batuk la..sakit tekak la...hahaha...cobaan.....

Akhir kata,Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin...Seandainya ader tersilap kata atau terkasar bahasa,ampun maaf dipinta...


p/s:Duit Raya xder ke???hehe

14 September 2009

Apa Yang Menarik Minat??

Waktu sekarang ni..aku tgh seronok membaca novel ni...MIKHAIL...Ramli Awang Murshid yang karang...best tau novel2 yang beliau karang...tak jemu aku bace...kepada sape2 yang minat novel yang berunsurkan triller...beli la novel Ramli Awang Murshid....hehe..
Jangan Biarkan Hidup Anda Diselebungi Misteri....hehehee

31 August 2009

Merdeka

Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke 52 Malaysia..
1 Malaysia..

28 August 2009

Dah Seminggu....

Dah seminggu dah kita berpuasa....
Macam mane??ader yang miss tak??hehe
Selamat Berpuasa semua....

27 August 2009

NY 2211



hadoi....tak tau la ape nak jadi ngan kete aku ni...asik mati je enjin...pas tu nak start tak boleh pulak...tension betul la...dah banyak kali dah mati kat tengah jalan....malu saya...

tadi plak mase nak balik dari 7e..tak leh blah betul...dah la hujan...kete lak tak leh nak start...eiii..geram betul...nasib la ade abg banner house n abg kenari n sorg abg torch lite...hehehe..dorang la yg tolong...terima kasih ye abang2 sekalian...jasa mu sgt ku kenang....

mereka cakap kete aku dah kene tukar bateri baru...hadoiyai...mane aku nak cari duit beli bateri ni???ader sape-sape nak bg bateri baru kete kat saya?????

25 August 2009

Mari Bergambar

Mane satu ntah kamera ni??hehe...gambar di ambil selepas majlis tahlil kat IKBN...haish...


Dari kiri: Shahira,moon,kak shida,kak yan,kak kimi,yang comel 2 sy la...


Nampak sy x???Si tudung hitam....mereka sgt nakal...mereka kata tak nampak sy pun...huhuhhuu....

Jangan cakap tak nampak sy...sy ketuk nanti....




Haish...dorang ni memang gila bergambar...di mana-mana shaja mesti akan ada gambar...aku??mane ada..aku biasa je...lau orang nak tangkap gambar aku selit je la..hehehe....biasa la kan...tapi kami masih menghormati majlis......

Saya Malu

Saya malu..
Mengapaa ada orang yang melihat saya ketika itu...
Adegan itu tidak sepatutnya di pertontonkan kepada org ramai...
Lebih-lebih lagi dia...
Ceh tak guna...
Cam ne la boleh terjatuh tadi...
huhuhuhuhuu...
Saya Malu.................

24 August 2009

Pagi Yang Cerah

Pagi ini sgt tenang...
Sy rase sgt sejuk pagi..
Tak ade ape yg nak di lakukan pagi ini..
hanya rutin harian yg biasa..
yg membezakan seperti minggu lepas ngn minggu ini adalah...
sume org dalam mood berpuasa...

Mengapa Dia Begitu??

lalalala....nga mood baik sekarang ni...hehe...tapi jauh di sudut hati aku..ada la rase sikit sedih...nape ye??erm...walaupun mood baik...xsemestinya sedang bergembira kan??tibe-tibe..aku teringat ada la sorang kawan aku ni..dia seorang yg baik la...cume dia ni kadang-kadang aku rase dia macam pentingkan diri sendiri...bukan ape...bukan nak mengumpat..cume nak meluahkan...nak cite kat kawan-kawan kat umah dorang xkenal...erm..aku kenal c kawan yg aku letak name dia L la..L ni lau bab2 cinta memang lemah la..lau kate kasar sket bodoh la..hehe..ops...over lak..

nape aku kate dia pentingkan diri ek...ok..camni...aku penah cakap kat dia aku nak bercinta...dia cakap taknak la bercinta ni(kononnye la)...ok la..aku pun relek la..dok cam ni gak..tak der sape nak pun sebenarnye..hehe..then,tup2 tgk dia dok tangkap cintan ngn sorang minah ni...erm...L ni seorang lelaki..aku pun layan la dia nye perasaan tu...dok ngadu-ngadu sal minah tu itu dan ini...aku tak kenal pun minah tu..macam-macam la dia ngadu...tapi kan bile aku crite sal prob aku dia cam tak nak layan lak..eii...geram betul aku...aku ni tak reti nak ngadu kat mak bapak..jenis ngadu prob pun kat org yang aku tak pernah jumpe..lebih puas aku rase..hehe...tapi dia tak layan lak..mane leh..aku leh je layan prob dia...last-last aku pun cam dah bosan ngn L ni...bile dia ngadu sal prob dia aku tak nak layan...jahat ke aku ek..hehe...padan muka dia..dia ingat dia je ade prob..haahahah...puas hati aku...

23 August 2009

Atuk oh atuk..




Minggu lepas iaitu 16 ogos 2009...atuk masuk spital..demam mulanya...dah seminggu dah...
Tapi sekarang atuk dah kuar spital dah...Syukur....gambar di atas di ambil ketika kami melawat atuk di spital...

Salam Ramdhan

Bulan ramadhan datang lagi. Marilah kita beramai-ramai memeriahkan masjid atau surau untuk solat terawih. kalau tak larat, boleh solat sendiri kat umah masing-masing. Rugi kalau kita tak ambil peluang ni. Bukan selalu, sekali setahun. Dikesempatan ini,ku memohon maaf andai ada salah dan silap. Selamat berpuasa...

19 August 2009

cepatnya mase berlalu

dah kul 7 pagi dah??pergh...aku rase cam baru je tdo...huhu...bosan betul la ader kelas ari ni...sume masih tdo lagi....aku je kene p kelas...xder brite gembira ke yg mengatakan bahawa kelas batal...hehe...xpela..pegi je la...
lalalala...dah siap dah...aik baru kul 7.28pagi ke...erm...nak wat ape ni ek...minum air masak jap...kering dah tekak...
dah kul 7.40pg....time to go now....bruum....alamak asap2 berkepul2 lak...hehehehe...eh minyak dah tinggal sket la...ala...malas nye nak p isi minyak...balik kang aku isi la...
aik...dah sampai dah ke aku ni...xder kete pun....mane sume org ni...tdo la 2...ni jeles ni...huhu...lalalililulu...ops...encik lecturer dah sampai la...cepat2 kuarkan buku n pencil case...masuk cepat...ek eleh...xramai pun yg dtg lagi...duduk la dulu...duk depan la...eh xnak la...dok belakang la...erm..belakang sgt la pulak...erm...dok mane ek...baris ke 2 la...hehe...sebelah ni aku copkan tuk paizah...eh mane paizah ni...mesej dia la jap...ape??baru bgn...ish2...xpelaa...
hah??next week midterm...alo...malas nye nak bace note....
hari ni pasang2 pc..hehe..tup2 tgk dah kul 10.30..peh...masing2 tekun mengkaji....hehe...aku pun nak tekun gakla...lalalala...'ok sume leh sambung next week..' fuh...nak balik dah...ape lagi balik la...hehe..
p jumpe cik ema jap nak mintak sign borang tuk guna makmal tuk bengkel2....dgn muka manis...bg salam...ok dah sign dah...balik....
kring2...sape lak ni...ops ayah kol la...ape??ayh kat melaka...hehehe..lagi 10 minit ajie sampai umah la...ok...
eh td aku kan nak isi minyak...xjadi la...nnti2 la...eh mane ayah xsampai pun lagi..ha...tu pun dah sampai...borak2..bla..bla..bla...eh nak balik dah...salam ayah...
erm...lapo la plak...kawan2 jom p makan...burp....kenyang dah...tgk tenet jap....cam dah lame xbukak blog aku...try tgk sket...lo...bosannye blog aku ni....cam ne nak bg cantik ni??erm..nnti la aku usahakan...ader sape2 nak bg cadangan??
tdo jap la....heheheheh....

23 June 2009

gembira

hatiku sgt gembira tatkala mengetahui dia juga merindui ku..
ader sedikit kepoyoan ni di sini kan??

25 April 2009

accident...aduhai...

accident...ramai yg xsuka kan bile accident..aduh...memang sakit...lau setakat luka skit2 xpe la..tapii yg melibatkan patah2 ni..aduhai...memang tragis..huhu..yg melibatkan maut lagi tragis...
tengahri td area kul 12lebih..seorang rakan encik M(bukan nama sebenar) sy accident...bile tau dia accdent bleh lak aku bantai gelak...aduhai..xpatut aku ni....maaf kan aku yek encik M...hehehe..aku btau kat encik K(bukan nama sebenar)...dia btau kat sume...akhirnya kami semua bertemu di hospital....sementara tunggu dorg sume aku dtg dulu ngn cik S(bukan nama sbenar)...encik M dok merapu...sian dia...dah la sakit...memang kesian la ngn dia..tapi encik M masih tetap comel macam pooh..sori ek encik M..hehehehe..semoga encik M cepat sembuh ek...jgn nakal2 kat spital..huhu...

22 April 2009

EXAM..EXAM..EXAM...

aduyai...exam...nape kene exam??untuk menguji kite ape yg telah kite belajo spanjang sem ni....tapi kenapa ngn cara exam???hehehe..perlu ke aku ulang ayat yg same...hehehehe...penat la study..bile nak abis exam ni....esok ader paper...lusa pun ader...disaat sume org dah siap abis exam aku masih ader lagi....letih...tapi....xleh merungut kan??xbaik merungut...huhu...yelah aku nak study la ni....hehehheheh..gud luck untuk rakan2 ku sume.....

20 April 2009

sejak beberapa hari ni aku berasa sgt terhibur...macam2 karenah manusia aku lihat...
mereka adalah teman2 dirumah juga teman seperjuangan dalam dunia persilatan..

19 April 2009

Tanda-tanda dunia di penghujung nyawa...

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.
Dari Auf b. Malik r.a. katanya,Rasulullah s.a.w telah
bersabda:

'Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.'Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.'
- Sahih Bukhari

~ dah jadi dah...


2) Zina bermaharajalela.

'Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya
melakukan
persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka
inilah kiamat akan datang.'- Sahih Muslim

~ dah nampak dah...


3) Bermaharajalela alat muzik.

'Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan &
perubahan muka'. Adayang bertanya kepada Rasulullah;
'Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?'Baginda menjawab: 'Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi²
wanita'- Ibnu Majah

~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi Fantasia,
Anugerah Muzik...



4) Menghias masjid & membanggakannya.

'Di antara tanda2 telah dekatnya kiamat ialah manusia
bermegahan dalam mendirikan masjid'- Riwayat Nasai.

~ memang dah nampak dah...



5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat &

hubungan dengan tetangga tidak baik.

'Tidak akan datang kiamat sehingga banyak
perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam
tetangga.'- Riwayat Ahmad dan Hakim.

~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu......




6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil
orang2 yang baik& ahli agama di muka bumi, maka tiada yang
tinggal padanya kecuali orang2 yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran'- Riwayat Ahmad

~ boleh kira berapa jer para ulama'yg tinggal...


7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

'Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan
dikuasai oleh Luka'bin Luka'(orang yang bodoh & hina).
Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang
beriman yang diapit oleh 2 orang mulia'- Riwayat Thabrani

~ George Bush, Ariel
Sharon& kat Malaysiapun ada....



8) Mengucapkan salam kepada orang yang
dikenalnya sahaja.

'Sesungguhnya di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat
ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang
lain kecuali yang dikenalnya saja.'- Riwayat Ahmad

~ jiran sesama islam pon tak bertegur sapa...


9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi
hakikatnya telanjang.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. 'Di antara anda² telah
hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila
mereka memakainya keadaannya seperti telanjang'.

~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc..)...



10) Bulan sabit kelihatan besar.

'Di antara tanda2 telah dekatnya hari kiamat ialah
menggelembung(membesarnya) bulan sabit.'- Riwayat Thabrani

~ tak caya gi tengok...



11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

'Pada akhir zaman akan muncul pembohong2 besar yang datang kepadamu
dengan membawa berita2 yang belum pernah kamu dengar & belum pernah
didengar oleh bapa2 kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu'- Sahih Muslim

~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar2 harian & majalah² yg popular skarang nie......



12)Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

'Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak
kesaksian
palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.'-Riwayat Ahmad

~ tengok kes peperangan Iraq ...


13) Negara Arab menjadi padangrumput & sungai.

'Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padangrumput & sungai²'- Sahih Muslim

~ Dubai
dah turun salji... Mina dah kene banjir...



TOLONG FORWARDKANKEPADA TEMAN² LAIN!


Dari Abdullah bin 'Amir r.a., Rasulullah s.a.w....bersabda:

'Sampaikanlah pesanku biarpun 1 ayat...'

17 April 2009

akhirnya...

akhirnya aku berjaya menghadapi ujian sijil rendah...
2 je aku nak btau..hehehehe..

08 April 2009

kampung halaman

aku rindu kat umah..family sume...bile dapat balik umah la ni...bz sungguh....(bz ke??)..leh di katekan tiap2 hari ader latihan silat...sampaikan pak guard pun dah malas nak tegur aku balik lambat...tapi pas ujian ni...aku nak balik umah secepat yg mungkin...rindu kat budak comel tu...hehe...ei geram aku lau jumpe itu budak...dalam hp aku sume gambo dia aje...haish...nnti cuti 2 bulan leh ar jumpe itu budak setiap hari...huhu...mamaku?cuti ni mesti sume aku je yg cuti...yg lain sekolah...mak aku pun sekolah jugak...hehe...semua ke sekolah....aku dok umah je la...huhu...nak merayau macam x best pulak tanpa family..huhu...mama...tunggu kepulangan anak mu yg byk masalah ni...hehe...i love u mak....
budak comel yg membuat aku geram sgt...mase aku nak dukung dia..ade ke dia tgk je muka aku...huhu...macam ar aku mencabulinya...haha...

01 April 2009

minggu depan ade test teori silat cekak..erm...dah sedia ke aku??byk mende nak kene sedia ni...mampu ke aku buat sume itu...kite tunggu dan lihat saje la...

pembuka tirai..

--berjinak2 dengan blog..
--siapakah dihatimu..