RSS

30 June 2012

Oh My Purse

tersebut la alkisah...toibbb...ah...tak payah nak toib sangat la..dipendekkan cerita. 28 Jun 2012. aku dah kehilangan IC,kad ATM,lesen dan card2 sampingan yang ada dalam dompet aku tu. kisahnya macam nih.

biasa la pagi2 nak pegi keje. sebelum aku keluar rumah. aku akan pastikan purse and handphone aku akan dibawa. tapi pagi tu. habis dah satu bilik aku selongkar. dari sarang tikus dah jadi sarang entah apa aku nak sebut pun tak tahu la. tak jumpa. then aku terfikir. malam tadi aku macam ada letak kat dalam bakul motor. ok la.aku dah rasa lega. kat motor kot. then dah sampai kat motor. tak ada. elek. lost. aiyo..amma..appa. aku dah risau nih. dengan tawakalnya aku start motor nak pegi keje dengan tak ada lesen and ic. then suddenly, osmate aku ternampak kad nama aku. mula-mula nampak satu..pas tu.ada lagi..dan lagi..lagi..memang banyak pun kad nama aku dalam purse aku tu. tiba2 aku nampak lesen aku.eh. ya! confirm. mende2 tu semua dalam purse aku, tapi mana ic aku? mana isi2 yang lain. tak ada. huhu. hampeh! serta merta aku ke balai polis buat report. then setel report. aku pegi JPN. buat IC. bayangkan duit terbang sambil buat muka bangga! hey! buat IC hilang mahal ok. bagi aku la. ini kalau hilang masa aku tengah bulan memang KO. nasib baik semalamnya baru gaji. tapi nasib tak berapa nak baik la sangat. bajet lari wo aku bulan ni. huhu. setel JPN aku ke JPJ pulak. setel JPJ. aku ke opis. masuk kul1245. cun! sampai2 opis terus lunch! muahaha. 

cerita tamat disini.

p/s: sila ingatkan saya jika saya lupa. erk! faktor usia kah?

17 June 2012

Harapan

haaaarapan...harapan menjadi layuuu....uuu..

aku bagi tempoh 7 bulan dari sekarang. maka, 16 Januari 2013 expired. aku bagi extra 10 hari lagi tu. muahaha..

sebelum umur aku 26 aku harap sekurang2 aku dah boleh berdikari dan matang dalam apa2 hal sekali pun. tidak la aku asyik nak harapkan mak ayah aku je. aku sedang belajar untuk menyetelkan masalah tanpa bantuan mereka. tapi masih belum boleh lagi. masih perlukan mereka. 

sampai bila nak duduk bawah ketiak mak ayah. tak mahu jadi anak yang tidak mengenang budi. aku berusaha untuk menjadi anak yang solehah. anak yang mendengar kata. anak yang taat. anak yang tidak meninggikan suara ketika bercakap. anak yang tahu waktu bila diperlukan. dan sebelum aku kawin,  seboleh-boleh aku akan luangkan masa aku ngan mereka. dah kawin pun nanti aku rasa aku tak ada masalah nak luangkan masa dengan mereka cuma aku belum tahu keadaan masa depan macam mana. err..nak kawin pun memang lama lagi. haha

so,bukan itu yang aku nak pointkan sekarang. dalam masa 7 bulan ni, aku harap aku boleh beli kereta sendiri. heheheheh...panjang berjela konon tak nak susahkan mak ayah. *konon*

aku nak kereta ni. sumber:google

tapi rasanya yang ni mampu sikit kot.hoho. sumber:google


p/s:kita tengok dalam masa 7 bulan ni. huhuhu. nak kawin jugak senarnya dalam masa 7 bulan ni. tapi tak nak la berharap sangat.

16 June 2012

Simple

yay. esok cuti. haha. start2 entry je terus nak cuti. pehal? 

aku cuma nak pointkan kat sini. aku suka baca belog yang simple dan mudah untuk dibaca. dan tidak banyak iklan.hoho

simple maksud aku. yang tak banyak gadjet yang merimaskan. hey! dulu aku pun ada pasang gadjet kelip2 kat tepi2 tu. tapi.....aku dah buang. dah tak ada. sebab aku rasa rimas. aku sendiri tuanbelog pun rasa rimas inikan orang yang TERsinggah belog aku kan. hehe.

lagi best kalau tak ada lagu. tehee. sebab aku suka pasang lagu kat laptop aku. then tibe2 bila pegi ke belog yang ada lagu. aku terpaksa la cari punca lagu tu dan padamkan terus semua belog2 sebab aku tak dapat detect belog mana yang pasang lagu tu. huhuk 

mudah dibaca. yang tak berbelit2 untuk dipahami. ok. aku punya belog pun memang selalunya banyak karangan dari gambar. haha.

yang lagi best. aku suka baca belog yang ada komik/gambar. hehehe. aku sanggup baca entry dorang dari awal pembabitan dalam dunia belog sampai yang entry latest. seronok baca hasil karya orang seni!

p/s: aku tak pandai nak berbudi bahasa sangat. terjah je kalau nak cakap. maaf kalau ada yang terasa. aku tak ada niat nak sakitkan hati sesapa. sorry~~

14 June 2012

Nada Tulisan

hai. aku ingat hari ni hari jumaat. aku dah nak horey2 dah esok cuti. rupanya esok jumaat. kena kerja la wey! pergi kerja hari ni bukan main dugaan. tayar pancit. bukan satu. tapi dua2 tayar. terpaksa la aku tunggu kedai bukak. masuk keja kul830 pagi. tapi kedai buka 930 pagi. acane tu? tunggu..punya tunggu..punya tunggu..sampai la si tukang bukak kedai merangkap tuan punya kedai. dia repair2..pung..pang..pung...pang..siap. nah not rm50 bertukar tangan. aku tak ada duit kecik. dia pun tak ada. dengan tindakan yang pantas dia nak pegi cari duit kecik. dia nak pakai motor aku. erk! muka aku macam redha je. nasib baik ada pacik ke apek entah la. dia nak tukar rantai motor dia. dia bayar dulu yang dia punya. then dapat la aku duit baki. selesai. tibalah masa aku ke tempat kerja. 1030 pagi baru sampai MPSJ. nah. amik kau. aku bernasib baik sebab kat MPSJ aku tak perlu nak thumbprint ke punch card bagai. cuma pergi kat pacik jaga tu. amik pas pelawat. hoho. itu pasal la aku ingat hari ni hari jumaat. sebab aku masuk lambat. haha



ok. itu mukadimah je. panjang betul kan?haha  yang berkaitan tajuk sikit je

sekarang beralih kepada tajuk entry. nada tulisan. eh tulisan tu ada nada.  perasaan tak. gaya tulisan kita pun boleh melambangkan reaksi kita. ada jugak si penulis tu tulis lain. dan si pembaca baca dengan nada lain. aku paling tak suka kalau orang hantar mesej tanpa titik. ye. titik.noktah.fullstop. contoh ayat. 'hai awak apa khabar tengah buat apa tak makan lagi?' macam semput je kan baca. so. letak la titik kat mana2 perlu. letak koma pun boleh. haish. 

lagi satu budak2 sekolah selau letak eeww kat belakang tu. macam gedik je. iyeeeew~. 

ni je setakat ni. hehe..

p/s: aku ni memang selalu nampak kelam kabut. sebab tu satu keje pun tak jadi. hampeh!

11 June 2012

Student kan?

kenduri dah abis. nasi ambeng pun dah habis. tapi hari ni macam lapar nasi ambeng lagi. erk! 

semalam pergi kedai spek mata nak buat lens. poyo! then akak kedai tu cakap kitorang ni student lagi. bangga la sekejap then dipikir2 kembali. maybe sebab gaya kami yang tak macam orang bekerja. simple. tshirt and track suit. kazen aku plak pakai beg yang sandang belakang tu. memang macam student la kot. hoho

aku lebih suka pakai tshirt and jeans je kalau pegi kuar. sebab simple. tak payah gosok2. tudung plak lagi simple lagi bagus. hehe. tapi tade la sampai pendek beno tu. 

aku sedang belajar pakai handbag. errr...kena belajar jugak ke nak pakai handbag?muahaha

p/s: perjalanan balik kampung aku jumaat lepas penuh dengan kesabaran. fuh!

01 June 2012

Pantang Nampak

tak tahu kenapa. mengapa. bagaimana. dimana. aku pun macam dah kekok nak cari idea berblog. err. yang sebenarnya aku sememangnya tak pernah ada idea yang bagus tuk blog aku nih.

sejak akhir2 ni. aku memang kurang ada mood. kurang bercakap. kurang makan. macam2 kurang la. tapi berat badan still tak ada kurang. err.

hasil kebosanan menghadap kerja
jumaat. arini dah 11 Rejab. dah habis ganti puasa? cerita pasal puasa. semalam aku buka puasa dengan maggi kari akibat ke'busy'an aku yang dibuat2.

bila dah masuk Rejab and seterusnya Syaaban. kampung aku ada buat kenduri. kenduri ni memang selalunya sebelum Ramadhan. kenduri tahlil. bila kenduri ada la makan2. johor dan nasi ambeng. tak lari jauh.

p/s: tiba2 lapar nasi ambeng sekarang ni.