RSS

27 November 2013

I'm Married!

akhirnya selesai jugak walimah aku. pheww~~ lega. tepek gambo kawin sajo la..

kena beso sikit gambo kawin ni.. 
kisah gambo ini. zohor dah nak abis waktu. so solat dulu. cuci semua mekap dengan shampoo yg ada kat bilik air masjid. lepas siap solat. cincai2 pakai crown tu tanpa pin..nah..ini la hasilnya. lawa jugak.ngehngehngeh

14 November 2013

Baju Melayu ala Coat Untuk Dijual

cantik dan selesa

sepasang.
baju di atas adalah untuk dijual. kepada sesiapa yang berminat boleh hubungi saya melaluii email. annur_aziati@yahoo.com atau aziatizolman@gmail.com.

keterangan mengenai baju:
baju melayu ala coat.
warna Light Peach.
jenis kain : Duchess (sangat sejuk dan selesa)
saiz M.
Harga :RM250

*baju ni hanya pernah dipakai sekali sahaja oleh pengantin.

p/s: sapa cepat dia dapat. murah2...kain duchess tuuu...sejuk je bila pakai...

28 October 2013

Borang nikah dan Temudaga

hari ini aku g anta borang nikah. cuak la sebab ada temuduga sikit kan. malam tu bukan main aku ulang kaji bab2 munakahat. boleh rujuk kat sini.cuak punya pasal. hehe.

pagi2 dah gerak nak g pejabat agama ledang. sampai je terus anta borang kat kaunter. kakak kat kaunter tu tanya aku. aku ni anak encik Zolman ek yang keje kat pejabat agama muar tu ke. aku angguk kepala2 saje. sambil senyum2 sambil berdoa dalam hati nanti tak payah la dia soal aku macam2 masa temuduga nanti. kihkihkih...

pas tu akak tu suh ikut sorang staff ni untuk ditemuduga. punya la debo nak g anta borang dari umah ni tadi. sekali dah masuk dalam bilik tu orang tu tak tanya2 pun. dia suh isi butir2 dalam borang temuduga tu. pas tu dia tanya antara perkara2 disenaraikan tu mana yang tak paham. aku sebut la toharah. pas tu dia bagi tahu maknenya iaitu bersuci. pas tu dia tanda lulus terus. lega~~

pas tu g kat kaunter tu semula. bayar rm20 pas tu dia bg borang warna pink suh bagi kat Imam Othman bin Sungip iaitu imam kawasan aku la.

setel.

lega rasenye mende ni dah setel. tunggu hari nikah je. 

kepada kawan2 yang baca disini. saya menjemput kamu2 semua datang la ke majlis saya nanti ye. 23/11/2013. 

pelan ke rumah pengantin

jemput datang~~
notaibujarikaki: nak kawin dah aku ni ye?

20 September 2013

Ujian Saringan HIV

Untuk melengkapkan dokumen2 kawin. kena ada keputusan ujian saringan HIV. so, meh aku kongsi la sikit dari start nak buat appoitnment sampai la ujiannya selesai.

pertama2 sekali. aku cari klinik yang berdekatan dengan rumah. dan aku ada survey2 jugak kat blog2 no telefon untuk membuat temujanji.

boleh rujuk disini ---> senarai klinik klinik di Kuala Lumpur

memandangkan dalam senarai tu yang paling dekat dengan rumah adalah Klinik Petaling Bahagia. aku pun plan la dengan encik Tunang nak pegi walk in je. tapi sebelum tu call dulu untuk nak bertanya apa2 yang patut.

tapi, tak boleh walk in. nak buat appointment by phone pun dia tak terima. maka, kami pun datang la ke klinik tu untuk membuat appointment. satu hari dia terima 5 orang je untuk membuat ujian saringan hiv ni.

so, bila sudah tiba masa appointment tu, kitorang pun datang la. 

mula-mula kena isi borang. borang laki & borang wanita tak sama. dah siap isi semua bagi balik kat kaunter then bayar rm1. proses ni sebab kami tak pernah pegi klinik tu sebelum ni.

dah siap kat kaunter tunggu nombor giliran naik. dia check tekanan darah tinggi, berat, tinggi tuk lengkap borang tu.

pas tu tunggu lagi untuk ujian saringan hiv pulak. bila dah panggil masuk bilik untuk dicucuk jari, duduk diam2. sebab dia nak bagi kaunseling sikit. dia tanya apa yang aku tahu pasal hiv dengan 3 perkara. 1. bagaimana ianya berjangkit. 2. boleh sembuh atau tidak 3. kalau kita disahkan hiv positif, apa tindakan kita. 

so aku pun jawab pung pang pung pang. dan rupanya pengetahuan mengenai hiv sikit sangat. dalam 100% aku cuma betul 20% saje. kihkihkih. dia pun terangkan macam2. adalah dalam 15minit jugak.  dah siap kena kaunseling dia pun cucuk jari aku dan amik beberapa titis darah letak kat alat test itu. sambil tunggu keputusan kita duduk sekejap. dan hasilnya negatif. 

yay! 

pas tu dah siap2 dia tick dalam borang tu aku pun bawak borang keluar dan tunggu nombor giliran untuk jumpa doktor pulak. doktor tu yang akan membuat pengesahan dalam borang tu. dia akan bagi dalam sampul atau dia staple je borang tu macam yang aku dapat. huhu. encik tunang dapat dalam sampul yang cantik. aku punya dia staple je, xde sampul.cis!

pas tu balik dan boleh la buat proses yang seterusnya. hehehe

so, boleh dah kawin. hehe

19 September 2013

Lukis Guna Excel

berjalan ke blog-blog memang banyak yang aku belajar. harini aku dapat tutorial dari sicomel ini.. dan hasilnya yang aku buat...

ini lah dianya...
jom try lagi..and lagi...ehehehe..aku tak pandai nak menghias sangat...boleh la ni..nak tutorial jugak ke? aku tak geti...huhu

12 September 2013

Kereta VS Motor

antara moto dan kereta mana satu yang menjadi pilihan aku untuk pergi kerja. kedua2nya ada kekurangan dan kelebihan masing-masing. 

aku mulakan dengan motorsikal la dulu ye.

motor yang sangat berjasa

kelebihan :
boleh menyelit. jimat minyak. cepat sampai opis. tak payah bayar tol
kekurangan :
kalau hujan basah. bahaya bila lalu sebelah bas or lori besar.
kereta pulak :
kereta penyelamat dari terkena hujan

kelebihan :
selesa. boleh nyanyi dalam kereta. selamat.tak kena hujan.tak panas.
kekurangan :
sesak(tak boleh menyelit) . tak jimat minyak. lambat sampai opis. kena bayar tol.
so, dari kesimpulan diatas. aku lebih memilih menunggang motosikal untuk pergi kerja berbanding memandu kereta. disaat2 sedang berjimat ni. motor pun motor la...hehehe

p/s: counting the day~~


28 August 2013

Malu Tak Terkata

sedang enak aku menjamu selera. ada bunyi mesej dari whatsapp masuk. aku biarkan sebentar kerana ingin menikmati satay daging yang besar itu(saje cakap sate itu besar supaya anda terliur..kih...kih..kih). dan apabila aku selesai makan. aku melihat mesej. 

encik Z : salam
aku: salam..ye
encik Z: ari jumaat leh dtg cni
aku: kul bapa?
encik Z: nak bincang pasal yg integration tu
encik Z: 10.30 ke
aku: ok..jumaat syg dtg sana..
encik Z: ok
encik Z: hati2 menaip
encik Z: hehe
aku: eh..sorry2..hahahaa
dan kalau ini berlaku pada anda. adakah anda mahu berjumpa encik Z pada hari jumaat ini nanti? huhuhu . aku? sudah pasti la tidak. hahaha. tapi ini melibatkan business. harus pergi. huhuhu

p/s: anda pun perlu berhati2 ketika menaip. 

23 August 2013

Projek DIY doorgift VIP

dalam kepala otak aku ni, macam2 mende nak buat. semua kononnya nak DIY sendiri.kalau boleh baju pengantin pun nak buat sendiri. tapi aku tak reti nak menjahit bagai. tapi kali ni untuk doorgift aku dah start dari awal dah. aku handle doorgift untuk tetamu VIP sahaja la. VIP tu maksudnya kawan2 aku dan sedara mara yang terdekat. kawan2 adik aku tak dilayan. haha. dorang dapat brontot dari mak aku je la. kalau tak tahu apa itu brontot sila tanya kepada kawan2 yang jawa. teheee

so, untuk permulaan, aku dah start buat keychain. setakat ni dah ada 70 biji. kena kerah adik aku buat lagi 30 biji. oh sebelum terlupa target aku untuk doorgift VIP adalah sebanyak 100. ini dia checklist yang perlu aku buat.

1. kalerkan sepit baju kayu jadi warna purple. (mintak adik jijah buatkan)
2. design sticker untuk dilekatkan kat paper brown bag. (done)
buat yang ringkas sahaja

3. print, gunting dan tampal sticker ke paper brown bag. (aku buat contoh dan akan mengerah adik2 aku buat) (DONE)
sebelum di gunting. (sekarang mende ni dah siap ditampal ke paper bag)

4.warnakan doily paper jadi warna merah. (aku dah buat sikit, selebihnya adik aku buat)
asalnya aku nak cari kaler purple. merah pun boleh la

5. beli paper bag. (done)
6.beli barang2 untuk diisi dalam paper bag. (baru siap keychain, yang lain makanan je. akan dibeli sebulan sebelum kejadian)

setelah semua checklist tu lengkap.baru la boleh tunjukkan hasilnya kan. hehe. 

kita merancang, Allah yang menentukan segalanya.

p/s: 3 bulan lagi.

15 August 2013

Raya 2013

selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua pembaca belog i ni..banyak ke dapat duit rayanye? aku tak dapat pun..maklum le dah tua...huhuhu...aku yang bagi duit raya ada la.

tak pe..duit raya tak penting..kalau ada, ambik.kalau tak ada,diam2 sudah.kan.

eh apa pasal duit raya pulak aku cerita lebih entah. cis.

aktiviti raya tahun ni masa raya pertama je penuh. itu pun penuh dengan aktiviti tido. muahahaha.

pagi2 mandi2 pakai baju raya...erk..bukan baju aku..tapi baju yan...maklumla tak beli baju raya pun tahun ni..hehe.. lepas tu makan2 ketupat,rendang dan pelbagai makanan la. siap makan. perut dah kenyang siap2 pulak nak ke surau sebelah rumah. solat raya.

aktiviti seterusnya ziarah kubur atok lelaki. sekali kubur buyut2 yang lain.

dan terakhir sekali balik rumah..aktiviti yang paling syok. bergambo..hehe...
adik beradik aku dan emak tercinta.hehe

menyelit semuanya.

ummi raudah.

ummi tu kalau halakan kamerake dia. terus pandang tak berkedip matanye.

 gambo yang lain tidak akan dimasukkan kerana tidak perlu. hehe.

dan aktiviti seterusnya adalah. marhaban. errr...aku tak join marhaban tahun ni. adik2 aku je. aku pun tak tahu kenapa aku tak pegi. asalnya aku mengantuk. aku tido. adik2 aku dah pegi. aku tertinggal. last2 aku tak pegi. sebab malu dan lambat. hehe.

esokknya pun aku tak join. sebab mula2 nak tolong kemas umah sebab marhaban dah sampai kat umah. last2 aku pun tak pegi tak tahu sebab apa. apa nak jadi aku pun tak tahu. hehehe..

adik dan ella dan iman join marhaban.
esoknya raya ke ketiga aku ke umah ayah pulak. beraya umah sedara mara belah ayah kat parit amal. lepas balik raya tu ayah singgah beli kuih raya lagi. kitorang snap2 kejap la. hehe

si kecik tu asyraf. adik aku yg last sekali. ayah sama. mak lain2.
dan raya ke empat. aku pegi kenduri kawin kawan sekolah aku. lama kot kitorang tak jumpa. tak ingat last jumpa bila. ada la dalam 8-9 tahun jugak la kot. tup-tup dia dah nak kawin dah.

dr fadila dah kawin. dari dia belum jadi doktor sampai dah jadi doktor. baru ni la jumpenye.

raya ke lima encik tunang sama kakak dan abang dia datang. tiada gambar bersama. hahaha.

dan raya ke enam aku pulang ke KL. menjalani rutin2 seperti biasa. kerja..aku nak raya lagi!!!!

p/s: raya sebulan kan...hehehe

17 July 2013

Dah 8 Hari Berpuasa

Salam Ramadhan. sekejap je dah 8 hari kita berpuasa.

Teringat dulu masa kecik2. dalam sebulan tu tak pernahnya nak berpuasa penuh sebulan. ada je yang tak puasanya.

Antara alasan tak nak berpuasa adalah tak sahur. haha. aku le tu.

Tapi bila dah besar ni. kalau tak sahur pun kena teruskan jugak. puasa dibulan Ramadhan kan wajib. rukun islam.

Dulu aku kalau tak puasa aku akan terus terang cakap dengan mak yang aku tak nak puasa.mak pun akan berkata 'Sukahati laaaa...' dan aku pun akan menjadi serba salah untuk tak puasa. hehehe

Mendapat kesedaran untuk berpuasa penuh masa darjah 6. sebab tahun tu kan nak UPSR. hahaha

Makanya, untuk menghidupkan Ramadhan. jom kita memperbanyakkan amalan-amalan dibulan yang mulia ini.

Akhir kata, selamat berpuasa!

p/s: tahun depan puasa dengan encik Suami pulak. InsyaAllah. #gedik pulak rasa.


03 July 2013

Jalan-jalan di Floria

seperti yang semua orang tahu. 22 - 30 June 2013 aritu ada festival bunga di putrajaya. *err..yg tak tahu minta maaf la ye* . aku ajak mak pegi. maklumla. mak kan suka tengok bunga. 

memandangkan masa tu jerebu.kitorang tak pegi la yang awal2 tu. dah semakin lama jerebu pun dah kurang. kitorang pegi la 29 and 30 jun aritu. haha. dua kali aku pegi. sabtu pegi ngan encik Razali. dan ahad bersama-sama dengan bonda tercinta dan adik2. maka. mari kita layan gambar saja la. hehehe.

taman inovasi..bunga tu dari pasu2 kecil

kuih...kuih...beli kuih nak....

.....

tulis disini

orkid dan naga

bunga disana bunga disini..bunga??

naga!!

yok!

sempat menyertai contest rimba mesra..menang! dapat air tin cola tu

booth2 dr sekolah2..aku pilih yg kipas batik tu.

landskap2 dari sekolah menengah

floria!

ruang masuk dia..cantik

jijah dan kawan dia

cuba teka. mana mak saya. hehehe

hehehehe

last but not least


ok. itu sahaja gambar2 yang sempat disnap oleh my handphone. hehe. dan outputnya. mak borong orkid sampai 6 pasu. bagi aku banyak dah tu. dan semua tu tak sampai 100 ringgit pun.hehehehe

13 June 2013

Kepala Yang Nyut Nyut

nyut-nyut kepalaku.

hal ini disebabkan gigi aku yang baru dicabut..*wah..hal ini katenyeee..*

mc seminggu...yayyyyyy! eh tak de la..main2 je..hehe

mengarut saje...

04 June 2013

Candy Crush Saga

pegi mana2 je mesti nampak orang main game ni. fenomena sungguh. 
baru level 100 dah jakun aku nih..muehehe

p/s: dimana saja anda berada...haha

14 May 2013

Bandung!!!


hellooooo!

minggu lepas ke Bandung. 3 hari 2 malam.

hotel yang terpilih adalah Hotel Cihampelas. secara keseluruhannya, hotel ni ok la. ada wifi. kehkehkeh. hotel ni dekat dengan cihampelas mall. area tu banyak yang jual cenderahati. tshirt,keychain,macam2 la. tapiiiiii....aku cuma dapat beli tshirt ngn keychain je. sebabnya duit xbawak banyak pun. hahaha.

hari pertama.

sesampai je airport bandung. dah ada supir yang datang ambil. terus bawak kami ke Hotel Cihampelas 2. sampai pun dah petang. dalam kul5 lebih petang gitu. tibe2 dengar orang mengaji.rupenya dah nak masuk magrib. hohoho. kelam kabut solat asar.

malam tak pegi mana2. masing2 kepenatan. layan tv dalam bilik dan tido.....hehe

hari kedua.

hari kedua merupakan hari shopping. perabihkan duit yang ada. hoho. pegi jalan riau,sempat singgah gedung sate. nak tau gedung sate tu apa? haa... ni..

yang belakang tu adalah gedung sate. kenapa sate? sebab nampak x yang kat bumbung yg macam sate tu. ha..tu la dia satenye. hehe
kitorang shopping kat pekan baru. pergh. kalau aku bawak duit banyak memang dah lama dah aku beli banyak. kat pekan baru aku beli telekung untuk hantaran and telekung tuk sedara mara. entah cukup ke tidak. aku bali yang termampu je. hehe.

kawan2 aku beli kain lace. macam2 corak. tak tertangkap gambo. hehe. sebab teruja tengok kain yg cantek2. hehe.

dan kat sini ada alquran pelangi. murah jee...aku beli masa pesta buku aritu rm95. kat bandung dapay dalam rm45. tapi aku beli terjemaah bahasa melayu,yang dari bandung bahasa indonesia,untuk sedapkan hati aku. hehe.

malam tu kitorang jalan2 kaki ke cihampelas mall. perjalanan nak ke sana banyak yang jual cenderahati. dengan saki baki duit yg aku ada. aku beli tshirt tuk kazen aku. and keychain tu kazen2 kecik2 aku. hehe.

hari ketiga.

check out dari hotel. dalam kul 10 gitu. ke kartika sari dulu. duit aku memang dah kering. tak dapat nak beli apa2 kat situ. anna beli brownis. ada yang memesan katanye.

dan....aku sempat kena saman sebab tak memakai sabuk pengaman(tali pinggan kaleder). sungguh cis disitu. huhuhu..melayang 10 000 rupiah.

dan jam 645 petang. kami sampai ke malaysia. yay!

apa yang aku beli?
alaa...separuh pulak gambonye...tapi ada la sikit2 nampak kan. hehe..tu je yg aku beli. dengan bermodalkan dalam rm500. hoho.termasuk makan dan minum dan tax sekali.sekian..
p/s: lepas ni kemana pulak? hehe

29 April 2013

Nak Mulakan Dari Mana?

Selamat hari isnin.. 

sabtu and ahad yang lepas sangat dipenuhi dengan aktivi. best. rasa macam tak nak hari isnin. hehe

tenkiu to my fren farah sebab belanje komik and baju. tehee..

selamat pengantin baru kepada Puan shida dan pasangan. semalam pegi majlisnya. tapi aku tak ada gambo dengan pengantin..hehe. 

ok. itu semalam punye cerita.

aku nak cerita pasal hari2 yang akan datang ni. seperti mahu mencari pekerjaan yang mendatangkan faedah kepada orang lain dan diri sendiri. 

first sekali aku seperti mahu menjadi tutor. nak mengajar orang. tapi aku pun still banyak yang nak kene belajar. ilmu yang ada masih mentah..lagi tepat masih putik. baru2 ni aku ada ajar sorang budak praktikal. aku selesa mengajar secara one by one. senang aku nak berinteraksi. dan hasilnya aku puas hati. sebabnya aku pun dapat belajar benda yang baru juga. sambil mengajar sambil aku belajar. 

dan aku terfikir seperi mahu membuat iklan disini. kepada sesiapa yang memerlukan perkhidmatan tutor. aku sedia membantu. aku boleh ajar benda yang basic sahaja menggunakan php and mysql.. hehe. kepada yang mahu belajar. jom saya ajar. tapi saya hanya membantu yang saya tahu sahaja ye. hehe..

p/s: nak belajar oracle. tapi lom ada peluang lagi.

18 April 2013

31 Mac 2013

siapa sangka. ajal,maut, jodoh semua tu di tangan Allah. kita merancang hanya Allah yang menentukan.

31 Mac 2013 pada jam 3.45 pagi atok man pergi meninggalkan kami buat selama2nya. 

sebelum arwah atok meninggal :

sabtu - 23 Mac 2013

atok man: ko nak pegi ambil mak pukul berapa?

aku: 12.30. (aku memang peten jawab pendek2 je)

atok man: aku nak pegi bsn. amik duit. awal la sikit.

aku:ok

   12.13 tengahari.
lepas siap2 masak. aku pun ajak atok man pergi bsn kat caltex berdekatan dengan rumah atok.
aku temankan aku amik duit sampai dalam sekali. atok jalan melayang2. aku hanya mampu tengok je. tanpa memimpin atok.

   12.30 tengahari.
dah sampai kat sekolah mak. mak balik pukul 1. so tunggu je la dalam kereta. atok asik batuk je. aku tutup enjin tapi bukak radio,kira tak tutup abis la. atok bukak pintu. kereta tu pulak jenis berbunyi lau pintu terbuka. 

atok man: lo..bunyi apa tu?

aku: atok bukak pintu..berbunyi la dia. 

atok man: woo..(atok pun tutup pintu)

atok dok luar sebab nak amik angin luar. aku biarkan je. atok masih batuk2.
balik dari amik mak. semua makan. aku masak sambal sotong. atok man makan habis. wow! jarang2 atok makan sampai habis. 

 3.00 petang
planning amik jijah(adik bongsu) kat kuala pilah. 

atok pah: jangan lama2. nanti aku nak sembahyang,

mak: sekejap je mak. amik jijah lepas tu balik semula.
sebelum tu kitorang planning nak anta aku ke KL. sebelum tu nak pegi amik adik kat Kuala Pilah sebab minggu tu study week. tapi tak leceh. so kitorang planning amik dia sabtu pas tu balik rumah semula.

ahad - 24 Mac 2013

pagi tu mak & yan pegi kurusu haji. so dalam rumah tinggal aku,jijah,atok man & atok pah.

pukul 8 pagi atok man sarapan macam biasa. tapi tak abis pun. siap duduk tepi pintu tengok2 luar. memang rutin atok selalu.

pagi tu aku nak masak awal. sebab planning mak nak anta aku ke KL. 

tengah2 aku masak.dalam kul 9. tiba2 jijah panggil aku. 

jijah: aji..atok man nak bangun..tapi tak boleh. 

aku pun datang.

aku: kenapa dik. (aku nak dengar atok man cakap. tapi tak jelas)

jijah: entah. atok nak bangun dari tadi tapi tak boleh. atok nak kencing. nak pegi bilik air.

aku & jijah angkat atok ke kerusi roda. bila atok dah selamat kat kerusi roda. aku sambung masak. masa tu nga goreng tempe. sempat hitam tempe aku.

tiba2 jijah jerit. 

jijah: aji! atok jatuh. 

aku lari2. tengok atok dah terbaring. aku & jijah angkat atok sampai ke tilam atok. cepat2 telefon mak ana & uncle edi. dah tak keruan dah. aku  telefon mak jugak supaya mak boleh balik awal. 

sesampai je uncle terus bawak atok ke spital. 

sah. atok kene strok belah kiri. 

tengaharinya aku & adik2 ke spital. tengok atok. tangan atok dah boleh gerak. atok dah boleh bangun sendiri. cuma nampak sangat lemah.


30 Mac 2013

aku ke spital. tengok atok. aku sampai lewat. sebab nak kena masak dulu kat rumah. sempat jugak la aku singgah beli tiket balik KL untuk esok. 

atok minta urut2. atok minta nak bangun. atok minta nak ke bilik air. tapi kami tak bagi. sebab atok sangat lemah.

petang tu aku & mak balik. atok baring nak tido katanya. sempat aku pegang tangan atok. sejuk.

31 Mac 2013. 

pukul 4 pagi aku masih tido. ada orang bagi salam. mak aku bangun. aku teruskan tido.

tak lama lepas tu. aku terdengar perbualan mak kat telefon.

mak: jihan..balik..atok dah meninggal.

ayat last tu buat aku bangun serta merta. masih tak percaya. aku pegi dekat sikit dengan mak. 

ya. atok dah meninggalkan kami buat selama2nya.

 
al-fatihah untuk atok man, Abdul Rahman bin Ahmad.

rindu atok.

raya tahun ni tanpa atok mesti rasa lain sangat. T___T
sempat atok tengok aku bertunang.



10 April 2013

PRU13

tarikh penamaan calon 20 April 2013.
hari ngundi 5 Mei 2013..

first time aku nak ngundi..dalam minggu tu plak aku ada hal...aduh la...

harap2 semuanya berjalan lancar..amiin

p/s: macammana nak ngundi pos ek?

13 March 2013

Dimana nak cari kain Felt

hai readers. post sebelum ni aku ada post pasal diy keychain. post kali ni pulak aku nak kongsi kat mana aku selalunya cari kain felt ni.

dulu2 masa mula2 aku nak berjinak2 dengan kain felt. sorang teman mencadangkan beli kat Daiso. aku pun beli la yang pack dah siap2 potong kecik2 tu.

pas tu disebabkan rumah aku jauh nak pergi Daiso. sebab umah aku kat kampung. Daiso selalunye kat kawasan bando je. aku pun try la search kat internet yang jual online. banyak gak aku jumpe. tapi aku suka beli kat Susndfelt ni. sebab senang. dah siap borang. lama2 aku pun dah biasa beli kat website ni.

aku jugak penah beli kat area jln TAR. aku tak ingat apa nama kedai dia. lau tak silap sebelah dia ada kedai jual2 kain. eh situ mmg byk kedai jual kain. teheee. kat situ ada banyak pilihan kain felt. dia jual ikut meter. aku tak penah beli felt kat situ. aku beli butang2 je.

nak cakap sal butang2 pulak. aku suka tengok butang2 kat blog cik yaya ni. banyak butang2 yang lawa2. aku suka.

dan baru2 ni. aku pegi jalan2 kat Kenanga. KWC. dia berdekatan dengan stesen Lrt Chan Sow Lin. nama kedai dia lau aku tak silap aniwasabi. kedai dia kecik je. boleh la nak beli felt dan butang2 dan macam2 lagi yang untuk hias tu. sekarang ni ada promosi. dia ada website gak. boleh klik sini.

tak silap aku lau nak cari felt kat kedai2 yang jual peralatan hantaran pun ada jugak. sebab kat area kampung aku kat Bukit Gambir pun ada. tapi tak banyak pilihan la. sikit je. tempat lain maybe banyak kot.

dan..ini je la yang dapat aku bantu. hehe. maybe ada tempat lain yang korang lebih tahu. leh la share ngan aku. hehehe

p/s: aku fobia dengan myvi purple sekarang..*sigh*

19 February 2013

Keychain Love

dah siap dalam 12 biji keychain kot. ni dia sebahagiannya...taaraaa...

satu malam aku akan jahit paling byk pun 5biji. dah 3 malam aku ngadap mende ni. mende ni dah siap gunting dah sebelum ni. rujuk entry aku yang ini. dan baru2 ni aje aku nak mulakan balik. dah dapat semangat baru. hehe.

bila dah banyak2 macam sayang pulak nak bagi orang. hehe.
hanya yang datang majlis kahwin aku je yang dapat nanti. hehehehe.
buat sendiri tau.

cara2 nak buat senang je. 

sediakan je bahan:

kain felt keras atau lembut.
keychain.
fiber atau kapas.
reben.
jarum.
benang.
butang or manik or brad untuk hiasan.

cara-cara:
1. lukis gambar love atas kain felt. or nak lukis apa2 pun. terpulang. pas tu gunting.
jadilah macam ni. setiap keychain memerlukan dua lapis. satu depan dan satu belakang.
yang dah siap gunting
 2. pas tu jahitkan butang or manik or brad kat kain felt yang dah dipotong tadi kat dua2 belah bahagian.seperti gambar alamak gambar tak ade. jahit ikut kekreatifan masing2 la ye.
jahitkan butang untuk hiasan

3. gunting reben kecik macam dalam gambar kat bawah tu dan jahit kat dalam kain felt(bahagian dalam kain felt) or mana2 tempat yang korang nak buat tempat gantung tu. masukkan sekali ring keychain itu.
reben kecil dan ring keychain
4. jahit tepi2 kain felt itu supaya ianya bercantum.
jahitan apa aku tak ingat nama dia.yang ni bahagian belakang

yang ini bahagian depan

5. bila dah hampir siap menjahit. masukkan fiber atau kapas. then jahit semula sampai abis. 

6. dah siap. hehe

selamat mencuba. aku akan sedaya upaya upload gambar lain kali ye. hehe

12 February 2013

10 - 2 - 2013

akhirnya semuanya berjalan lancar. syukur. cincin dah selamat dah aku pakai. taraaa...
pas ni step seterusnye. semoga semuanya dipercepatkan dan dipermudahkan. amiin. layan gambo je la..tehee..
dari pihak lelaki kepada perempuan. 

dari pihak perempuan kepada lelaki.
family pihak si lelaki.

family si pihak perempuan. ada campur yg lekaki sikit. tehee
dah..sekian. tu je la gambonye. yg penting2 saja. thanks kepada yang datang. to my bff.. thanks for the cake. nyummy2. hehe..

sedap uol kek ni. nak lagi!!!

kite doakan my bff pulak pas ni..amiin..
p/s: majlis ni nampak simple dan nice kan? tehee...tenkiu mak! love u!