RSS
Fix_Left

Gosip di Stesyen Minyak

dari tadi asik dok bukak tutup post ni. haha. nga pkir tajuk nak letak apa. macam nak jiwang2. macam nak gelak2. macam nak ganas2. tapi semua tak jadi. haha.ape mende yang main2 dalam kepala hotak aku entah. hoho. 

tiba2 aku nak cerita pengalaman aku keje kat station minyak. hoho. mase tu aku baru habis diploma. hidup terumbang ambing. nak keje tatau nak keje apa. dalam hati macam konpiden dapat sambung degree. hoho. jadi aku pun dok relek2 la. sampai satu hari mak aku sound aku. dialognya macam ni:

makku cayang: ko ni dok umah je. tolong2 la sikit wat keje umah. basuh baju ke. kemas umah ke.
aku gumuk: erm.. bagi la can nak dok releks mak. hehe. cayang mak. muah.
makku cayang: ah ko. sampai bila nak camni. dah jom ikut mak g bando jap.
aku gumuk: kene ikut ke?naik apa?moto ke kete?
makku cayang: moto je la. senang nak parking. nnti kene kopun malas betul.
aku gumuk: ok jom. 

dengan muka pasrah aku pun siap2 ikut mak aku p bando. pas tu mak tu singgah isi minyak. tengok kat kaunter tu ada tulis jawatan kosong. aku tunggu kat moto je. aku tolong isikan la. mak aku bayar. masa kat kaunter tu semua dok pandang aku. pehal nak tengok aku entah. then mak aku pun datang semula ke motor. mak aku suruh aku p kat kaunter tu. tokey nak interview. aku masa tu tercengang. tatau nak cakap apa. kang tak ikut kang derhaka lak. ok aku pun. dia interview aku. suh aku kira congak. ala beb. small matter je beb. dengan jayanye aku jawab soalan dia. tokey tu cakap dah lulus. leh keje. hah? keje. aku kene keje ke? tamau la. sambil hentak2 kaki. huhu. dalam tamau tu aku pegi jugak keje petang tu. ye betul. petang tu jugak aku start keje. shift aku dari kul3 petang sampai kul11 malam. peh. dah la umah aku jauh. kena balik sorang lak tu. memalam. hadoi. tak best la. 

sepanjang aku keje tu aku cume jadi casher je. jaga pam adalah dalam 2-3kali je sepanjang aku keje tu. ape aku nak cite sebenarnye nih entah. haha. oo. aku nak cite sal sorang pekerja nih. nama dia apa aku tak ingat. assume nama dia mat la. mat ni masa mula2 datang nak keje kat situ aku ada masa tu. jadi masa dia kene interview aku ada depan mata la. bos sengaja interview dia kat depan kot. masa bos aku leka. dia guna kalkulator henpon dia. mana aci. memang sah2 ar dia dapat keje. ceh. dipendekkan cite dia pun dapat keje kat situ. dia dapat shift sama macam aku. jadi aku ada la kawan . selalunya aku sorang je keje. aku jaga dalam. dia jaga luar. yang agak menarik. time waktu malam bos suka dok sebelah aku. dok baca surat kabar ke apa ke. bos aku sporting jugak. bila takder pelanggan si mat ni datang kat kaunter. tpi dari luar je la. ala kan selalu lau bayar tu kat luar je kan. yang ada besi sorong2 tu. hehe. jadi bila tak der pelanggan kitorang pun nak borak2. tapi tak nak bos tau apa yang kitrang borak. jadi dia taip mesej then ketuk2 cermin kat luar tunjukkan kat aku. haha. entah apa2. aku pun balas ngn amik henpon dia aku taip la apa yang aku nak taip. kitorang gosip dengan cara camtu. haish gosip ngan orang laki ni kadang2 seronok. sumpah seranah semua keluar. tapi kadang2 aku lak yang kena balik. haha. 

bos aku cina. rasa tak puas hati sebab nak solat pun tak boleh. aku curi2 je solat. kadang2 cakap nak p toilet. sebenarnye aku p solat. boleh ke ek tipu sebab nak p solat? huhu. 

sampai la aku behenti dapat tawaran sambung degree. humak aih. memang aku tak terkata la. aku memang nak behenti keje situ. problem pertama tiap kali nak solat aku macam pelarian. huhu. problem kedua. aku keje sampai malam. aku tak berani nak balik umah sangat sebenarnye. selalunye aku pecut je bawak motor supaya cepat sampai umah. kat kawasan perumahan aku lau lebih kul12 dia dah tutup jalan. tak boleh nak masuk. nak masuk boleh tapi kena tahan dulu. hoho. dah macam apa dah. selalunye aku sampai umah hampir2 dia nak tutup jalan. sebelum dia tutup aku masuk dulu siap angkat tangan lagi. wah. baik betul aku. hoho. 

bila dah behenti aku pun nak gaji la. tapi gaji tak dapat time tu. kene tunggu hujung bulan. bila dah dapat gaji aku pun rasa memang patut aku behenti. keje macam nak mati. gaji ciput je. nak beli laptop pun tak lepas. hehe. tolak ngan short lagi. huh! hampeh. last2 beli laptop guna duit mak aku jugak. mak ku sayang. i'm sorry. hehe. 

agaknye berkat duit mak ak kot. laptop aku masih dalam keadaan terkawal sampai sekarang. hehe. the end.

eh sebenarnya aku cite sal ape entah. haha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 komen-komen:

HaNTwO said...

hahahahah panjang giler cite ni...tapi best :)

Aziati Zolman said...

haha...mula2 ingat nak taip siki je..tiba terpanjang lak..hehehe...

~SukEMakAn~ said...

hehe
dulu saye keje kat kedai tokey cine jugak
mmg susah gile nk bagi solat
nyampah la
xsporting langsung bab bab tu
naseb baek die bg setadi bile xde org!

Aziati Zolman said...

betul la..xsporting..huhu...xbest keje ngn bukan orang islam..dorang xnk paham kita pun...

zai.coklat.homemade said...

memang akak respect korang ni..kalau bab karangan mmg korang klas...bleh siap satu novel..time akak sekolah dulu 350 perkataan je kau..tu pun akak boleh tulis takat 250 je...:)
skrg akak dah bisness coklat..nampaknya terpaksa lah jadi cam korang gak..kalau tak siapa nak nisit blog akak ye tak...tapi yg tu coming soon le....very soon